Pregled bibliografske jedinice broj: 477429
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 477429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom
(One-step production of lactic acid from corn grits - starch in horizontal rotating tubular bioreactor in continuous process)
Autori
Sučević, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2010
Stranica
71
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
kukuruzna krupica; Lactobacillus amylovorus; simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze (SSF) do mliječne kiseline; fermentacija (polu)čvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf); horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); kontinuirani postupak
(corn grits; Lactobacillus amylovorus; simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose (SSF)to lactic acid; (semi-)solid (substrate) state fermentation ((s)ssf); horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); continuous cultivation)
Sažetak
Testirana je mogućnost proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u) kontinuiranim postupkom. Uzgoj je proveden u suspenziji kukuruzne krupice, čija konzistencija svrstava ovaj bioproces u fermentacije polučvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf). Tijekom kontinuiranog uzgoja provedenog pri niskim temperaturama (20 - 26oC) testiran je utjecaj dvaju procesnih parametara, brzine protoka suspenzije kukuruzne krupice (F) i brzine rotacije HRCB-a (n), na učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline. U odabranim uvjetima L. amylovorus DSM 20531T raste u suspenziji i formira biofilm na cjelokupnoj unutrašnjoj površini bioreaktora i provodi simultanu saharifikaciju (hidrolizu škroba) i fermentaciju glukoze (SSF) do smjese R-(-)- i S-(+)-mliječne kiseline. Odabrane kombinacije dvaju parametara utječu na promjene koncentracije: škroba, amiloze, maltoze, proteina i mliječne kiseline u suspenziji, kao i na promjene debljine biofilma uzduž bioreaktora (LHRCB). Udio suhe tvari u biofilmu iznosi oko 20 %.Maksimalna ukupna koncentracija mliječne kiseline postignuta je pri F = 5 L h-1/n = 10 min-1/75 % L(HRCB) i iznosila je 3, 5 g L-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb