Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 477429

Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom


Sučević, Jadranka
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 477429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom
(One-step production of lactic acid from corn grits - starch in horizontal rotating tubular bioreactor in continuous process)

Autori
Sučević, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2010

Stranica
71

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
kukuruzna krupica; Lactobacillus amylovorus; simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze (SSF) do mliječne kiseline; fermentacija (polu)čvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf); horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); kontinuirani postupak
(corn grits; Lactobacillus amylovorus; simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose (SSF)to lactic acid; (semi-)solid (substrate) state fermentation ((s)ssf); horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); continuous cultivation)

Sažetak
Testirana je mogućnost proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u) kontinuiranim postupkom. Uzgoj je proveden u suspenziji kukuruzne krupice, čija konzistencija svrstava ovaj bioproces u fermentacije polučvrstog vlažnog supstrata ((s)ssf). Tijekom kontinuiranog uzgoja provedenog pri niskim temperaturama (20 - 26oC) testiran je utjecaj dvaju procesnih parametara, brzine protoka suspenzije kukuruzne krupice (F) i brzine rotacije HRCB-a (n), na učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline. U odabranim uvjetima L. amylovorus DSM 20531T raste u suspenziji i formira biofilm na cjelokupnoj unutrašnjoj površini bioreaktora i provodi simultanu saharifikaciju (hidrolizu škroba) i fermentaciju glukoze (SSF) do smjese R-(-)- i S-(+)-mliječne kiseline. Odabrane kombinacije dvaju parametara utječu na promjene koncentracije: škroba, amiloze, maltoze, proteina i mliječne kiseline u suspenziji, kao i na promjene debljine biofilma uzduž bioreaktora (LHRCB). Udio suhe tvari u biofilmu iznosi oko 20 %.Maksimalna ukupna koncentracija mliječne kiseline postignuta je pri F = 5 L h-1/n = 10 min-1/75 % L(HRCB) i iznosila je 3, 5 g L-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sučević, Jadranka
Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sučević, J. (2010) 'Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz škroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}evi\'{c}, Jadranka}, year = {2010}, pages = {71}, keywords = {kukuruzna krupica, Lactobacillus amylovorus, simultana hidroliza \v{s}kroba i fermentacija glukoze (SSF) do mlije\v{c}ne kiseline, fermentacija (polu)\v{c}vrstog vla\v{z}nog supstrata ((s)ssf), horizontalni rotiraju\'{c}i cijevni bioreaktor (HRCB), kontinuirani postupak}, title = {Jednostupanjska proizvodnja mlije\v{c}ne kiseline iz \v{s}kroba kukuruzne krupice u horizontalnom rotiraju\'{c}em cijevnom bioreaktoru kontinuiranim postupkom}, keyword = {kukuruzna krupica, Lactobacillus amylovorus, simultana hidroliza \v{s}kroba i fermentacija glukoze (SSF) do mlije\v{c}ne kiseline, fermentacija (polu)\v{c}vrstog vla\v{z}nog supstrata ((s)ssf), horizontalni rotiraju\'{c}i cijevni bioreaktor (HRCB), kontinuirani postupak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{c}evi\'{c}, Jadranka}, year = {2010}, pages = {71}, keywords = {corn grits, Lactobacillus amylovorus, simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose (SSF)to lactic acid, (semi-)solid (substrate) state fermentation ((s)ssf), horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB), continuous cultivation}, title = {One-step production of lactic acid from corn grits - starch in horizontal rotating tubular bioreactor in continuous process}, keyword = {corn grits, Lactobacillus amylovorus, simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose (SSF)to lactic acid, (semi-)solid (substrate) state fermentation ((s)ssf), horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB), continuous cultivation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font