Pregled bibliografske jedinice broj: 477299
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 477299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
(Extraction of bioactive compounds by means of ultrasound)
Autori
Helena Drmić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Anet Režek Jambrak
Ključne riječi
Ultrazvuk; ekstrakcija; degradacija; prehrambena tehnologija
(ultrasound; extraction; degradation; food technology)
Sažetak
Primjena ultrazvuka u metodama obrade prehrambenih proizvoda se konstantno istražuje. U ovom radu, prikazan je mehanizam ultrazvučno inducirane ekstrakcije i degradacije, te primjeri istih. Primjeri uključuju ekstrakcije iz biljaka, ulja, te kao rezultat ekstrakcije proteine i bioaktivne komponente, poput polifenola, antocijanina, fenolne komponente i polisaharide. Ultrazvuk može poboljšati postojeće mehanizme ekstrakcije i degradacije, te omogućiti nove mogućnosti komercijalne ekstrakcije i degradacije. Primjena sonokemije nam nudi bolji prinos željenih komponenti, povećanu stopu ekstrakcije i degradacije, te postizanje smanjenja vremena tretiranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anet Režek Jambrak
(mentor)