Pregled bibliografske jedinice broj: 477133
Određivanje kakvoće ploda jabuka sorti Gloster i Granny Smith akustičnom impulsnom metodom
Određivanje kakvoće ploda jabuka sorti Gloster i Granny Smith akustičnom impulsnom metodom, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 477133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kakvoće ploda jabuka sorti Gloster i Granny Smith akustičnom impulsnom metodom
(Determination of quality for Gloster and Granny Smith cultivars of apples with acoustic impulse method)
Autori
Važić, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2010
Stranica
20
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
kakvoća; čvrstoća; akustična svojstva; Granny Smith; Gloster
(quality; stiffness; acoustic properties; Granny Smith; Gloster)
Sažetak
Pokušali smo utvrditi mogućnost primjene akustične impulsne metode za određivanje kakvoće plodova Gloster i Granny Smith koje su ubrane u optimalnom stanju zrelosti. Obavljali smo mjerenja na po 25 plodova sorti Gloster i Granny Smith. Za svaki plod je određena masa, topljiva suha tvar (refraktometrom), tvrdoća (penetrometrom), indeks škroba (metodom jod-jod-kalij) i indeks zrelosti (po Streif-u). Istovremeno su određena akustična svojstva ploda (rezonantna frekvencija i širina pika) pomoću programa Stiffness i izračunat je koeficijent čvrstoće. Rezultati su pokazali da kod sorte Granny Smith postoji značajna pozitivna korelaciju između čvrstoće mjerene akustički i tvrdoće mjerene penetrometrom. Kod sorte Gloster utvrđena je negativna korelacija između mase ploda i širine pika te mase i rezonantne frekvencije. Iz ovih podataka smo mogli zaključiti da kod Sorte Gloster nije moguće zamijeniti klasične destruktivne metode akustičnim, dok je kod Granny Smith-a to moguće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)