Pregled bibliografske jedinice broj: 477077
Karakterizacija katehinskih spojeva u zelenim i crnim čajevima primjenom elektrokemijskih metoda
Karakterizacija katehinskih spojeva u zelenim i crnim čajevima primjenom elektrokemijskih metoda, 2010., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 477077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija katehinskih spojeva u zelenim i crnim čajevima primjenom elektrokemijskih metoda
(Characterization of catechins in green and black teas using electrochemical methods)
Autori
Novak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2010
Stranica
161
Mentor
Šeruga, Marijan
Ključne riječi
katehinski spojevi; galna kiselina; zeleni i crni čajevi; pravokutnovalna voltametrija (SWV); tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti s elektrokemijskim detektorom (HPLC-ECD); abrazivna SWV s anodnim otapanjem
(catechins; gallic acid; green and black teas; square-wave voltammetry (SWV); high-performance liquid chromatography with electrochemical detection (HPLC-ECD); abrasive stripping SWV)
Sažetak
U ovome radu ispitivano je voltametrijsko ponašanje galne kiseline (GK) i glavnih katehinskih spojeva ili katehina [epigalokatehin galat (EGCG), epigalokatehin (EGC), epikatehin (EC) i epikatehin galat (ECG)] prisutnih u zelenim i crnim čajevima. Također, razvijena je nova elektroanalitička metoda za karakterizaciju katehina u vodenim ekstraktima odnosno suhom lišću zelenih i crnih čajeva. Podaci o katehinskom profilu zelenih i crnih čajeva dobiveni su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti u kombinaciji s elektrokemijskim detektorom (HPLC-ECD). Ustanovljeno je da su glavni katehini u zelenim i crnim čajevima EGCG i EGC, koji čine 84-89 % ukupnih katehina zelenog i 53-89 % ukupnih katehina crnog čaja. Voltametrijska mjerenja pravokutnovalna voltametrija (SWV) i ciklička voltametrija (CV) na elektrodi od staklastog ugljika (GCE) pokazala su da je elektrokemijska oksidacija katehina difuzijom kontrolirani kvazireverzibilni proces. Voltametrijska svojstva katehina funkcija su koncentracije katehina, pH i brzine polarizacije. Utvrđeni su optimalni uvjeti i validirana je SWV kao metoda za karakterizaciju katehina u zelenim i crnim čajevima. Analizirani su uzorci zelenih i crnih čajeva primjenom SWV metode na GCE i određen je sadržaj katehina u vodenim ekstraktima čajeva. Koncentracije katehina dobivene SWV metodom gotovo su identične onima dobivenima HPLC-ECD analizom. Stoga, SWV metoda predstavlja vrlo dobru alternativnu metodu analize katehinskih spojeva u ekstraktima zelenih i crnih čajeva u odnosu na zahtjevnu i skupu HPLC analizu. Kao dodatna metoda karakterizacije katehina korištena je abrazivna SWV s anodnim otapanjem uzorka imobiliziranog na površini parafinom impregnirane grafitne elektrode (PIGE). Ova metoda pokazala se kao brza i jednostavna semikvantitativna metoda za detekciju elektroaktivnih katehina u suhom lišću zelenih i crnih čajeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
098-0982904-2907 - Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci (Lovrić, Milivoj, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek