Pregled bibliografske jedinice broj: 477060
Uticaj režima obrade na sile rezanja pri čeonom glodanju
Uticaj režima obrade na sile rezanja pri čeonom glodanju, 2010., diplomski rad, diplomski, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
CROSBI ID: 477060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uticaj režima obrade na sile rezanja pri čeonom glodanju
(The influence of cutting conditions on the cutting forces in face milling)
Autori
Vučetić, Branislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet tehničkih nauka
Mjesto
Novi Sad
Datum
14.07
Godina
2010
Stranica
102
Mentor
Sekulić, Milenko ; Jurković, Zoran
Ključne riječi
čeono glodanje; sile rezanja; planiranje eksperimenta; Taguchi metod
(face milling; cutting forces; design of experiments; Taguchi method)
Sažetak
U radu je istraživan uticaj režima obrade na sile rezanja pri obradi kaljenog čelika. Eksperimenti su izvedeni u skladu sa izabranim planom eksperimenta. Regresionom analizom je dobijena jednačina za glavnu silu rezanja u zavisnosti od režima obrade. U cilju dobijanja minimalne vrednosti glavne sile rezanja obavljeno optimiziranje jednačine parcijalnom derivacijom i rešavanjem sistema jednačina. Tagučijev metod, sa ortogonalnim nizovima i odnosom signala i šuma korišten je za analizu uticaja parametara obrade na sile rezanja i nađen je optimalni nivo režima obrade. Na kraju su upoređeni rezultati dobijeni metodom odzivne površine i Tagučijevim metodom.
Izvorni jezik
Srp
Znanstvena područja
Strojarstvo