Pregled bibliografske jedinice broj: 476890
Primjena lančane reakcije polimerazom u razlikovanju sorti višanja
Primjena lančane reakcije polimerazom u razlikovanju sorti višanja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 476890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena lančane reakcije polimerazom u razlikovanju sorti višanja
(Application of PCR in sour cherry variety differentiation)
Autori
Viljevac, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.06
Godina
2009
Stranica
16
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
Lančana reakcija polimerazom (PCR); izolacija DNA; spektrofotometrija; elektroforeza
(Polymerase chain reaction; DNA isolation; spectrophotometry; electrophoresis)
Sažetak
Lančana reakcija polimerazom (polymerase chain reaction - PCR) je metoda umnažanja određenog odsječka molekule DNA u in vitro uvjetima. Ova metoda se primjenjuje u molekularnoj biologiji, medicini, forenzici, a sve više nailazi i na uporabu u analizi hrane kao i za potrebe oplemenjivačkog programa i međusobno razlikovanje sorti. Cilj je ovog rada bio ispitati mogućnost razlikovanja različitih sorti višanja primjenom lančane reakcije polimerazom. Ukupna genomska DNA izolirana je iz listova različitih sorti višanja primjenom CTAB metode, a čistoća izolirane DNA provjerena spektrofotometrijski i elektroforezom u agaroznom gelu. Nakon provjere čistoće, uzorci DNA su podvrgnuti lančanoj reakciji polimerazom gdje se uz primjenu mikrosatelitskih biljega umnažala sekvenca DNA na lokusu EMPA1, a potom su produkti PCR-a analizirani elektroforezom u poliakrilamidnom gelu. Rezultati analize su pokazali da je izolirana ukupna genomska DNA intaktna i zadovoljavajuće čistoće. Elektroforetska analiza umnoženih PCR produkata mikrosatelitske regije DNA višanja na lokusu EMPA1, upućuje na mogućnost primjene PCR u razlikovanju različitih sorti višanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Biotehnologija