Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 476625

Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera


Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Kopjar, Mirela; Slačanac, Vedran
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 127-134 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, znanstveni)


CROSBI ID: 476625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera
(Rheological and thermophysical properties of model compounds for ice-cream with reduced fat and sugar)

Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Kopjar, Mirela ; Slačanac, Vedran

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60 (2010), 2; 127-134

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
sladoled ; reološka svojstva ; termofizikalna svojstva
(ice cream ; rheological properties ; thermophysical properties)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj karagena, škroba tapioke i sirutke u prahu na reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti. Mjerenja su provedena odmah nakon priprave uzoraka te nakon dva mjeseca skladištenja pri –18 C. Rezultati istraživanja pokazali su da se dodatkom hidrokoloida i sirutke u prahu može utjecati na poboljšanje reoloških svojstava modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti, posebno pri niskim temperaturama (0 i -5C). Poboljšanje svojstava pri niskim temperaturama posebno je bitno za navedenu skupinu proizvoda, kao i činjenica da su u recepturi primijenjene jeftinije i nutritivno vrednije sirovine. Čuvanje uzoraka tijekom dva mjeseca pri -18C dovelo je do promjene vrijednosti reoloških parametara (porasta) kod svih uzoraka. Temperature zamrzavanja, odnosno odmrzavanja modelnih smjesa bile su vrlo slične i nisu se značajno mijenjale nakon dva mjeseca skladištenja. S druge strane, entalpije zamrzavanja, odnosno odmrzavanja značajno su se promijenile (u većini slučajeve snizile) nakon skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Kopjar, Mirela; Slačanac, Vedran
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 127-134 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, znanstveni)
Šubarić, D., Babić, J., Ačkar, Đ., Miličević, B., Kopjar, M. & Slačanac, V. (2010) Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera. Mljekarstvo, 60 (2), 127-134.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Kopjar, Mirela and Sla\v{c}anac, Vedran}, year = {2010}, pages = {127-134}, keywords = {sladoled, reolo\v{s}ka svojstva, termofizikalna svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Reolo\v{s}ka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i \v{s}e\'{c}era}, keyword = {sladoled, reolo\v{s}ka svojstva, termofizikalna svojstva} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Kopjar, Mirela and Sla\v{c}anac, Vedran}, year = {2010}, pages = {127-134}, keywords = {ice cream, rheological properties, thermophysical properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {60}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Rheological and thermophysical properties of model compounds for ice-cream with reduced fat and sugar}, keyword = {ice cream, rheological properties, thermophysical properties} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font