Pregled bibliografske jedinice broj: 476625
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 127-134 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 476625 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa
za sladoled sa smanjenim udjelom masti i šećera
(Rheological and thermophysical properties of model
compounds for ice-cream with reduced fat and sugar)
Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Kopjar, Mirela ; Slačanac, Vedran
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 2;
127-134
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
sladoled ; reološka svojstva ; termofizikalna svojstva
(ice cream ; rheological properties ; thermophysical properties)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj karagena, škroba tapioke i sirutke u prahu na reološka i termofizikalna svojstva modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti. Mjerenja su provedena odmah nakon priprave uzoraka te nakon dva mjeseca skladištenja pri –18 C. Rezultati istraživanja pokazali su da se dodatkom hidrokoloida i sirutke u prahu može utjecati na poboljšanje reoloških svojstava modelnih smjesa za sladoled sa smanjenim udjelom šećera i masti, posebno pri niskim temperaturama (0 i -5C). Poboljšanje svojstava pri niskim temperaturama posebno je bitno za navedenu skupinu proizvoda, kao i činjenica da su u recepturi primijenjene jeftinije i nutritivno vrednije sirovine. Čuvanje uzoraka tijekom dva mjeseca pri -18C dovelo je do promjene vrijednosti reoloških parametara (porasta) kod svih uzoraka. Temperature zamrzavanja, odnosno odmrzavanja modelnih smjesa bile su vrlo slične i nisu se značajno mijenjale nakon dva mjeseca skladištenja. S druge strane, entalpije zamrzavanja, odnosno odmrzavanja značajno su se promijenile (u većini slučajeve snizile) nakon skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(autor)
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Mirela Kopjar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts