Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 476586

Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja


Nišević, Lidija
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb


CROSBI ID: 476586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja
(Phytopathogen fungi and nectarine cv. 'Diamond Ray' fruit quality during storage)

Autori
Nišević, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakulet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2010

Stranica
37

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
nektarina; čuvanje; toplinski tretman; trulež
(nectarine; storage; heat treatment; decay)

Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45° C kraj koštice – HAT) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48° C u trajanju od 6 minuta (HWD 48) i 52° C u trajanju od 2 minute (HWD 52) na udio trulih plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. ‘Diamond Ray’) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima gljivičnih bolesti, te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC). Između ispitivanih tretmana gotovo da i nije bilo razlike u kakvoći plodova. Najzastupljeniji patogen bio je Penicillium expansum i Botrytis cinerea. U tretmanu HAT bilo je najmanje trulih plodova nakon četiri tjedna čuvanja. Potrebno je optimizirati učinkovitost toplinskih tretmana i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nišević, Lidija
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb
Nišević, L. (2010) 'Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ni\v{s}evi\'{c}, Lidija}, year = {2010}, pages = {37}, keywords = {nektarina, \v{c}uvanje, toplinski tretman, trule\v{z}}, title = {Kakvo\'{c}a plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte \H{}Diamond Ray\H{} tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {nektarina, \v{c}uvanje, toplinski tretman, trule\v{z}}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ni\v{s}evi\'{c}, Lidija}, year = {2010}, pages = {37}, keywords = {nectarine, storage, heat treatment, decay}, title = {Phytopathogen fungi and nectarine cv. 'Diamond Ray' fruit quality during storage}, keyword = {nectarine, storage, heat treatment, decay}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font