Pregled bibliografske jedinice broj: 476586
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb
CROSBI ID: 476586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća plodova i pojava fitopatogenih gljiva na plodovima nektarine sorte ˝Diamond Ray˝ tijekom skladištenja
(Phytopathogen fungi and nectarine cv. 'Diamond Ray' fruit quality during storage)
Autori
Nišević, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakulet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2010
Stranica
37
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
nektarina; čuvanje; toplinski tretman; trulež
(nectarine; storage; heat treatment; decay)
Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45° C kraj koštice – HAT) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48° C u trajanju od 6 minuta (HWD 48) i 52° C u trajanju od 2 minute (HWD 52) na udio trulih plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. ‘Diamond Ray’) nakon četiri tjedna čuvanja na 0°C. Nakon 5 dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima gljivičnih bolesti, te su ispitani pokazatelji kakvoće (tvrdoća, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH, EC). Između ispitivanih tretmana gotovo da i nije bilo razlike u kakvoći plodova. Najzastupljeniji patogen bio je Penicillium expansum i Botrytis cinerea. U tretmanu HAT bilo je najmanje trulih plodova nakon četiri tjedna čuvanja. Potrebno je optimizirati učinkovitost toplinskih tretmana i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)