Pregled bibliografske jedinice broj: 476541
USPOREDNA ANALIZA SASTAVA SLOŽENIH UGLJIKOHIDRATA U BIJELOM, OBOGAĆENOM I INTEGRALNOM KRUHU
USPOREDNA ANALIZA SASTAVA SLOŽENIH UGLJIKOHIDRATA U BIJELOM, OBOGAĆENOM I INTEGRALNOM KRUHU, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 476541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDNA ANALIZA SASTAVA SLOŽENIH UGLJIKOHIDRATA U BIJELOM, OBOGAĆENOM I INTEGRALNOM KRUHU
(PARALLEL ANALYSIS OF STRUCTURE OF COMPLEX CARBOHYDRATES IN WHITE, ENRICHED AND WHOLEGRAIN BREAD)
Autori
Ožegović, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2010
Stranica
39
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
kruh; prehrambena vlakna; rezistentni škrob; pektin; zobena vlakna; inulin
(bread; dietary fiber; resistant starch; pectine; oat fiber; inulin)
Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je odrediti udio prehrambenih vlakana (ukupnih, topljivih i netopljivih) u uzorcima bijelog, obogaćenog i integralnog kruha. U tu svrhu u smjesu za izradu bijelog kruha su dodavana razliĉita vlakna kao što su: rezistentni škrob, pektin i zobena vlakana u kombinaciji s inulinom. Dodavanjem rezistentnog škroba i pektina dobio se kruh koji možemo deklarirati kao izvor vlakana, a dodatkom zobenih vlakana u kombinaciji s inulinom dobio se kruh koji možemo deklarirati kao kruh visoko obogaćen vlaknima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(mentor)