Pregled bibliografske jedinice broj: 476435
Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom
Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom. Zagreb: Sinergija nakladništvo, 2005 (monografija)
CROSBI ID: 476435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poznavanje robe i upravljanje kvalitetom
(Merchandising and quality management)
Autori
Lazibat, Tonći
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Sinergija nakladništvo
Grad
Zagreb
Godina
2005
Stranica
440
ISBN
953-6895-21-8
Ključne riječi
roba; identifikacija robe; norme; upravljanje kvalitetom; ambalaža
(merchandise; merchandise identification; standards; quality management; packaging)
Sažetak
Knjiga je strukturirana u sedam poglavlja: U prvom poglavlju definirani su osnovni pojmovi zbog kojih je nužno proučavanje problematike poznavanja robe u trgovini. Drugo poglavlje bavi se identifikacijom i klasifikacijom proizvoda. Posebna je pozornost posvećena organizacijama zaduženim za identifikaciju proizvoda, kako u svijetu (EAN International) tako i u Hrvatskoj (EAN Croatia). Prikazana je i sama tehnika kao i područje upotrebe suvremenih identifikacijskih sustava. Što se tiče klasifikacije ukratko su obrazložene osnovne kategorije i načela klasifikacije proizvoda te nomenklature, s posebnim naglaskom na carinskoj tarifi. Tematika trećeg poglavlja vezana je uz osnovne vrste normi, sam proces normizacije, kao i institucije koje ga provode bilo u svjetskim ili hrvatskim okvirima. Četvrto poglavlje knjige obrađuje problematiku upravljanja kvalitetom. Kronološki je prikazan sam nastanak potrebe za mjerenjem i upravljanjem kvalitetom proizvoda, kao i njegova dalja evolucija. Obrađen je i problem definiranja kvalitete sa najvažnijim parametrima koji ga određuju. Detaljno je analiziran razvoj normi za upravljanje kvalitetom kao i sastavni elementi tih normi. Ovo poglavlje daje odgovore i na ostala pitanja o kvaliteti kao što su: koliki su zapravo troškovi kvalitete, kako uvesti sustav upravljanja kvalitetom u poduzeće odnosno u jednu organizaciju, koji su alati za upravljanje kvalitetom, koje su prednosti jedne organizacije s implementiranim sustavom kvalitete itd. Peto poglavlje bavi sa pregledom ambalaže, od definicija preko osnovnih podjela pa sve do prikaza najvažnijih funkcija ambalaže. Još su obrađeni i problemi pakiranja, skladištenja i transporta robe u suvremenom poslovanju. Šesto poglavlje obrađuje problematiku postupanja s opasnim proizvodima i daje odgovor na pitanja: što su to opasne tvari, koja je podjela opasnih tvari, kako transportirati opasne tvari. Uz navedeno obrađeno je i područje kvarenja proizvoda uz detaljan prikaz osnovnih uzročnika kvarenja i metoda kojima je kvarenje moguće zaustaviti. Pozornost u sedmom poglavlju skrenuta je na očuvanje okoliša i održivi razvoj, kao jedne od najaktualnijih globalnih problema. Ukratko je pojašnjena ekologija kao znanost o očuvanju okoliša, a prikazan je i odnos ekologije s jedne te ekonomije i trgovine s druge strane. Iznesen je cijeli niz mjera kojima bi bilo moguće zaustaviti izrazito negativan i ubrzan trend trošenja svjetskih ekoloških resursa. U sklopu sedmog poglavlja obrađene su i norme koje se odnose na područje upravljanja okolišem. Posebno je obrazložena međunarodna norma ISO 14000, uz detaljnu analizu njene uloge i značaja u međunarodnom poslovanju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija