Pregled bibliografske jedinice broj: 476360
POLIFENOLI I ZDRAVLJE
POLIFENOLI I ZDRAVLJE // Book of abstracts and full articles, International seminar "Food supplements in health and disease", Tuzla summer University, 2010. / Jašić, Mudhat ; Mujagić, Zlata ; Begić, Lejla (ur.).
Tuzla: PrintCom doo, 2010. str. 32-40 (plenarno, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 476360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POLIFENOLI I ZDRAVLJE
(Polyphenols and health)
Autori
Šubarić, Drago ; Kopjar, Mirela ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Book of abstracts and full articles, International seminar "Food supplements in health and disease", Tuzla summer University, 2010.
/ Jašić, Mudhat ; Mujagić, Zlata ; Begić, Lejla - Tuzla : PrintCom doo, 2010, 32-40
Skup
International seminar "Food supplements in health and disease", Tuzla summer University, 2010.
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 06.07.2010. - 07.07.2010
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Polifenoli; zdravlje; antiodsidansi
(Polyphenols; health; antioxidants)
Sažetak
Mnogobrojne epidemiološke studije pokazuju da postoji jaka pozitivna veza između unosa voća i povrća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno umanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenola. Među fitokemikalijama polifenoli čine jednu od najbrojnijih i najšire rasprostranjenih skupina spojeva u biljnom svijetu, s više od 8 000 trenutačno poznatih struktura. Polifenoli su u zadnje vrijeme dobili veliko značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu (hvatanje slobodnih radikala i stvaranje helata s metalima) i mogućem pozitivnom utjecaju na zdravlje, kao i u tretmanu i prevenciji tumora, kardiovaskularnih bolesti i dr. Polifenoli su inače svakodnevno prisutni u prehrani, u manjoj ili većoj mjeri, budući da su sastojci skoro svih namirnica biljnog podrijetla. Pored voća i povrća, značajan izvor polifenola su i prerađevine na bazi voća i povrća (vino, sokovi, ...) te neke druge namirnice kao što su npr. kakao i čaj (prije svega zeleni) i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek