Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475852

Mikrobiološke karakteristike šumskih tala oštećenih šumskih ekosustava obične jele (Abies alba Mill.)


Ugarković, Damir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Mrkonjić Fuka, Mirna; Seletković, Ivan; Tikvić, Ivica; Seletković, Zvonko
Mikrobiološke karakteristike šumskih tala oštećenih šumskih ekosustava obične jele (Abies alba Mill.) // Perspektive gospodarenja tlom u budućnosti Perspectives of soil management in the future / Stjepan Husnjak (ur.).
Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2010. str. 67-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 475852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološke karakteristike šumskih tala oštećenih šumskih ekosustava obične jele (Abies alba Mill.)
(Microbiological characteristics of the soils within damaged forest ecosystems of the silver fir (ABIES ALBA MILL.))

Autori
Ugarković, Damir ; Redžepović, Sulejman ; Blažinkov, Mihaela ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Seletković, Ivan ; Tikvić, Ivica ; Seletković, Zvonko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Perspektive gospodarenja tlom u budućnosti Perspectives of soil management in the future / Stjepan Husnjak - Zagreb : Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2010, 67-68

ISBN
978-953613584-4

Skup
Perspektive gospodarenja tlom u budućnosti

Mjesto i datum
NP Plitvička jezera, Hrvatska, 05.07.2010. - 08.07.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
odumiranje; obične jela; šumski otvori; funkcionalne skupine mikroorganizama; enzimatska aktivnost
(decline; silver fir; forest gaps; functional groups of microorganisms; enzyme activity)

Sažetak
Obična jela (Abies alba Mill.) je najugroženija vrsta šumskog drveća u Hrvatskoj. Kao posljedica promjene prirodnih stanišnih čimbenika javlja se propadanje i iznenadno odumiranje stabala. Uslijed intenzivnog odumiranja stabala dolazi do prekida sklopa i stvaranja manjih ili većih šumskih otvora. Takove pojave uvjetuju promjenu mikroklimatskih i mikrobioloških prilika, te stvaraju probleme kod pomlađivanja. Istraživanja su provedena u gorskoj Hrvatskoj, u arealu bukovo-jelovih i jelovih šuma, u Gorskom Kotaru. Osnovni cilj istraživanja je utvrditi promjene kemijskog i mikrobiološkog sastava tla kao i mikrobne aktivnosti na šumskim otvorima. Uzorci tla su uzimani u vremenskom periodu jesen 2007. do ljeto 2008. godine, odnosno u 6 termina uzimano je po 24 uzorka šumskog tla. Mikrobiološke analize tla obuhvaćale su: određivanje broja bakterija i gljiva, zastupljenost funkcionalnih skupina mikroorganizama, te proteolitičku i dehidrogenaznu mikrobnu aktivnost. Na svim pokusnim plohama utvrđena je slaba do osrednja biogenost tla. U velikom otvoru na smeđem tlu na vapnencu utvrđen je veći ukupan broj gljiva, celulolitičkih bakterija i amonifikatora, a niži ukupan broj bakterija, aerobnih asimbioznih fiksatora dušika, celulolitičkih gljiva kao i manja proteolitička i dehidrogenazna aktivnost u odnosu na kontrolnu plohu. U malom otvoru na smeđem tlu na vapnencu utvrdili smo veću mikrobiološku aktivnost tla u odnosu na kontrolne plohe, osim broja celulolitičkih gljiva. U velikom otvoru na distričnom kiselom smeđem tlu u odnosu na kontrolnu plohu utvrđen je manji ukupan broj gljiva, bakterija, aerobnih asimbioznih fikasatora dušika kao i celulolitičkih mikroorganizama. Također je utvrđena veća zastupljenost amonifikatora, te podjednaka proteolitička i dehidrogenazna aktivnost u odnosu na kontrolnu plohu.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
068-0682041-2778 - Oštećenost, trendovi ugroženosti i način sanacije šumskih ekosustava Hrvatske (Seletković, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko,
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarković, Damir; Redžepović, Sulejman; Blažinkov, Mihaela; Mrkonjić Fuka, Mirna; Seletković, Ivan; Tikvić, Ivica; Seletković, Zvonko
Mikrobiološke karakteristike šumskih tala oštećenih šumskih ekosustava obične jele (Abies alba Mill.) // Perspektive gospodarenja tlom u budućnosti Perspectives of soil management in the future / Stjepan Husnjak (ur.).
Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2010. str. 67-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Ugarković, D., Redžepović, S., Blažinkov, M., Mrkonjić Fuka, M., Seletković, I., Tikvić, I. & Seletković, Z. (2010) Mikrobiološke karakteristike šumskih tala oštećenih šumskih ekosustava obične jele (Abies alba Mill.). U: Stjepan Husnjak (ur.)Perspektive gospodarenja tlom u budućnosti Perspectives of soil management in the future.
@article{article, author = {Ugarkovi\'{c}, Damir and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Seletkovi\'{c}, Ivan and Tikvi\'{c}, Ivica and Seletkovi\'{c}, Zvonko}, year = {2010}, pages = {67-68}, keywords = {odumiranje, obi\v{c}ne jela, \v{s}umski otvori, funkcionalne skupine mikroorganizama, enzimatska aktivnost}, isbn = {978-953613584-4}, title = {Mikrobiolo\v{s}ke karakteristike \v{s}umskih tala o\v{s}te\'{c}enih \v{s}umskih ekosustava obi\v{c}ne jele (Abies alba Mill.)}, keyword = {odumiranje, obi\v{c}ne jela, \v{s}umski otvori, funkcionalne skupine mikroorganizama, enzimatska aktivnost}, publisher = {Hrvatsko tloznanstveno dru\v{s}tvo}, publisherplace = {NP Plitvi\v{c}ka jezera, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugarkovi\'{c}, Damir and Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Seletkovi\'{c}, Ivan and Tikvi\'{c}, Ivica and Seletkovi\'{c}, Zvonko}, year = {2010}, pages = {67-68}, keywords = {decline, silver fir, forest gaps, functional groups of microorganisms, enzyme activity}, isbn = {978-953613584-4}, title = {Microbiological characteristics of the soils within damaged forest ecosystems of the silver fir (ABIES ALBA MILL.)}, keyword = {decline, silver fir, forest gaps, functional groups of microorganisms, enzyme activity}, publisher = {Hrvatsko tloznanstveno dru\v{s}tvo}, publisherplace = {NP Plitvi\v{c}ka jezera, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font