Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475616

Paška janjetina


Mioč, Boro; Vnučec, Ivan
Paška janjetina // Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja
Pag: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 18-39 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 475616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Paška janjetina
(Pag sheep lamb meat)

Autori
Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja / - Pag : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010, 18-39

Skup
1. savjetovanje uzgajivača paške ovce

Mjesto i datum
Pag, Hrvatska, 03.07.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
paška ovca; sisajuća janjad; trup; kvaliteta mesa
(Pag sheep; suckling lamb; carcass; meat quality)

Sažetak
Trupovi sisajuće janjadi tipičan su proizvod sustava uzgoja ovaca u kojem je proizvodnja mlijeka primarna djelatnost, dok je mliječno ovčarstvo Europe najviše razvijeno u njenim Sredozemnim područjima. U proizvodnji ovčjeg mlijeka koja je dominantna na otoku Pagu, meso je obično drugi važan proizvod pa janjad kolju vrlo rano, između 28 i 45 dana nakon janjenja, odnosno sa 7-15 kg žive vage. U sustavu proizvodnje ovčjeg mlijeka ovce se pripuštaju i janje jednom godišnje, a cjelokupna tehnologija je podređena maksimalnom iskorištavanju pašnjaka. U takvom sustavu janjad se brzo odvaja od majki, kolje ili odbija, i to najčešće prije nego ovce postignu vrh laktacije jer je namjera paških uzgajivača što raniji početak mužnje kako bi proizveli što više mlijeka. Meso sisajuće janjadi najviše je traženo u određenim dobima godine kad postiže najvišu cijenu, što je pokazatelj sezonske ponude takve janjetine na tržištu. Trupovi sisajuće janjadi na tržište tradicionalno dolaze s glavom, organima prsne šupljine i jetrima, te prekriveni potrbušnim lojem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioč, Boro; Vnučec, Ivan
Paška janjetina // Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja
Pag: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 18-39 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Mioč, B. & Vnučec, I. (2010) Paška janjetina. U: Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja.
@article{article, author = {Mio\v{c}, Boro and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2010}, pages = {18-39}, keywords = {pa\v{s}ka ovca, sisaju\'{c}a janjad, trup, kvaliteta mesa}, title = {Pa\v{s}ka janjetina}, keyword = {pa\v{s}ka ovca, sisaju\'{c}a janjad, trup, kvaliteta mesa}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Pag, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mio\v{c}, Boro and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2010}, pages = {18-39}, keywords = {Pag sheep, suckling lamb, carcass, meat quality}, title = {Pag sheep lamb meat}, keyword = {Pag sheep, suckling lamb, carcass, meat quality}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Pag, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font