Pregled bibliografske jedinice broj: 475616
Paška janjetina
Paška janjetina // Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja
Pag: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010. str. 18-39 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 475616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Paška janjetina
(Pag sheep lamb meat)
Autori
Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja
/ - Pag : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2010, 18-39
Skup
1. savjetovanje uzgajivača paške ovce
Mjesto i datum
Pag, Hrvatska, 03.07.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
paška ovca; sisajuća janjad; trup; kvaliteta mesa
(Pag sheep; suckling lamb; carcass; meat quality)
Sažetak
Trupovi sisajuće janjadi tipičan su proizvod sustava uzgoja ovaca u kojem je proizvodnja mlijeka primarna djelatnost, dok je mliječno ovčarstvo Europe najviše razvijeno u njenim Sredozemnim područjima. U proizvodnji ovčjeg mlijeka koja je dominantna na otoku Pagu, meso je obično drugi važan proizvod pa janjad kolju vrlo rano, između 28 i 45 dana nakon janjenja, odnosno sa 7-15 kg žive vage. U sustavu proizvodnje ovčjeg mlijeka ovce se pripuštaju i janje jednom godišnje, a cjelokupna tehnologija je podređena maksimalnom iskorištavanju pašnjaka. U takvom sustavu janjad se brzo odvaja od majki, kolje ili odbija, i to najčešće prije nego ovce postignu vrh laktacije jer je namjera paških uzgajivača što raniji početak mužnje kako bi proizveli što više mlijeka. Meso sisajuće janjadi najviše je traženo u određenim dobima godine kad postiže najvišu cijenu, što je pokazatelj sezonske ponude takve janjetine na tržištu. Trupovi sisajuće janjadi na tržište tradicionalno dolaze s glavom, organima prsne šupljine i jetrima, te prekriveni potrbušnim lojem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb