Pregled bibliografske jedinice broj: 475440
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 475440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with mixture of adipic acid and acetanhydride)
Autori
Hadrović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
01.07
Godina
2010
Stranica
42
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
Pšenični škrob; adipinska kiselina; acetanhidrid; DMK
(Wheat starch; adipic acid; acetanhydride; DSC)
Sažetak
Zbog jedinstvenih svojstava, škrob pšenice ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Međutim, zbog problema sa želatinizacijom, retrogradacijom te nestabilnošću teksture nativni škrob ima vrlo ograničenu primjenu te se provode različiti postupci modifikacije. Cilj ovoga rada bio je modificirati škrob iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida u udjelima 4, 6 i 8 % te ispitati njegova svojstva: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti, boju škroba i bistroću škrobne paste. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacijom škroba došlo do pada početne temperature, temperature vrha i završne temperature želatinizacije te do porasta raspona želatinizacije, kao i kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti. Na boju škroba i bistroću škrobne paste najviše je utjecala modifikacija u udjelu 6 %.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)