Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475440

Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida


Hadrović, Ivan
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 475440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with mixture of adipic acid and acetanhydride)

Autori
Hadrović, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.07

Godina
2010

Stranica
42

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
Pšenični škrob; adipinska kiselina; acetanhidrid; DMK
(Wheat starch; adipic acid; acetanhydride; DSC)

Sažetak
Zbog jedinstvenih svojstava, škrob pšenice ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. Međutim, zbog problema sa želatinizacijom, retrogradacijom te nestabilnošću teksture nativni škrob ima vrlo ograničenu primjenu te se provode različiti postupci modifikacije. Cilj ovoga rada bio je modificirati škrob iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida u udjelima 4, 6 i 8 % te ispitati njegova svojstva: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti, boju škroba i bistroću škrobne paste. Rezultati istraživanja pokazali su da je modifikacijom škroba došlo do pada početne temperature, temperature vrha i završne temperature želatinizacije te do porasta raspona želatinizacije, kao i kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti. Na boju škroba i bistroću škrobne paste najviše je utjecala modifikacija u udjelu 6 %.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadrović, Ivan
Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hadrović, I. (2010) 'Modifikacija škroba izoliranog iz pšenice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hadrovi\'{c}, Ivan}, year = {2010}, pages = {42}, keywords = {P\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, adipinska kiselina, acetanhidrid, DMK}, title = {Modifikacija \v{s}kroba izoliranog iz p\v{s}enice sorte „Golubica“ smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida}, keyword = {P\v{s}eni\v{c}ni \v{s}krob, adipinska kiselina, acetanhidrid, DMK}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hadrovi\'{c}, Ivan}, year = {2010}, pages = {42}, keywords = {Wheat starch, adipic acid, acetanhydride, DSC}, title = {Modification of starch isolated from wheat variety „Golubica“ with mixture of adipic acid and acetanhydride}, keyword = {Wheat starch, adipic acid, acetanhydride, DSC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font