Pregled bibliografske jedinice broj: 475330
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja // Proceeding Summary / Bogut, Ivan (ur.).
Vukovar: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010. str. 8-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 475330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja
masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz
intenzivnog uzgoja
(Seasonal fluctuation of nutrients and fatty
acids composition in intensely breed three year
old carp fish)
Autori
Čulin, Sanja ; Bogut, Ivan ; Has-Schön, Elizabeta ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Hasković, Emin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceeding Summary
/ Bogut, Ivan - Vukovar : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010, 8-9
Skup
4. Međunarodni znanstveno-stručni skup o ribarstvu: Hrvatsko ribarstvo kako i kuda dalje? Ribarstvo i zaštita zdravlja riba
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 14.04.2010. - 15.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šaran ; hranjive tvari ; bjelančevine ; masti ; sastav masnih kiselina
(carp fish ; nutrients ; proteins ; fat ; fatty acids)
Sažetak
Provedeno je istraživanje sezonskog variranja sadržaja hranjivih tvari i sastava masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šaran iz intenzivnog uzgoja. Uzorci su filetirani te potom uzeti zajedno sa kožom iz prednjeg, srednjeg i stražnjeg dijela te potom homogenizirani. Sadržaj masti određen je ekstrakcijom po Soxhletu uz prethodno tretiranje kloridnom kiselinom, bjelančevine metodom po Kjehdalu, a pepeo spaljivanjem u mufolnoj peći na 650C. Sastav masnih kiselina određen je normiranom metodom na plinskom kromatografu uz plameno jonizacijski detektor. Sadržaj bjelančevina tijekom sezona varirao je od 16, 61% u jesen do 18, 25% u zimu. Masti su bile najniže u zimu (7, 69%), a najveće u proljeće (13, 39%). Pepeo je varirao od 1, 1% u ljeto do 1, 3% u zimu. Sadržaj vlage je bio najveći u zimu (72, 25%) a najniži u proljeće (67, 46%). Sadržaj zasićenih masnih kiselina bio je dosta ujednačen tijekom godišnjih doba, pa je najniži bio u ljeto i jesen (20, 7%) a najveći u zimu (21, 3%). Koncentracija MUFA bila je najniža u proljeće (43, 3%), a najveća u zimu (47, 2%). Sadržaj PUFA najveći je bio u proljeće (35, 98), a najniži u zimu (32, 03%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju