Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475330

Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja


Čulin, Sanja; Bogut, Ivan; Has-Schön, Elizabeta; Galović, Dalida; Pavličević, Jerko; Hasković, Emin
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja // Proceeding Summary / Bogut, Ivan (ur.).
Vukovar: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010. str. 8-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 475330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja
(Seasonal fluctuation of nutrients and fatty acids composition in intensely breed three year old carp fish)

Autori
Čulin, Sanja ; Bogut, Ivan ; Has-Schön, Elizabeta ; Galović, Dalida ; Pavličević, Jerko ; Hasković, Emin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceeding Summary / Bogut, Ivan - Vukovar : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010, 8-9

Skup
4. Međunarodni znanstveno-stručni skup o ribarstvu: Hrvatsko ribarstvo kako i kuda dalje? Ribarstvo i zaštita zdravlja riba

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 14.04.2010. - 15.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
šaran ; hranjive tvari ; bjelančevine ; masti ; sastav masnih kiselina
(carp fish ; nutrients ; proteins ; fat ; fatty acids)

Sažetak
Provedeno je istraživanje sezonskog variranja sadržaja hranjivih tvari i sastava masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šaran iz intenzivnog uzgoja. Uzorci su filetirani te potom uzeti zajedno sa kožom iz prednjeg, srednjeg i stražnjeg dijela te potom homogenizirani. Sadržaj masti određen je ekstrakcijom po Soxhletu uz prethodno tretiranje kloridnom kiselinom, bjelančevine metodom po Kjehdalu, a pepeo spaljivanjem u mufolnoj peći na 650C. Sastav masnih kiselina određen je normiranom metodom na plinskom kromatografu uz plameno jonizacijski detektor. Sadržaj bjelančevina tijekom sezona varirao je od 16, 61% u jesen do 18, 25% u zimu. Masti su bile najniže u zimu (7, 69%), a najveće u proljeće (13, 39%). Pepeo je varirao od 1, 1% u ljeto do 1, 3% u zimu. Sadržaj vlage je bio najveći u zimu (72, 25%) a najniži u proljeće (67, 46%). Sadržaj zasićenih masnih kiselina bio je dosta ujednačen tijekom godišnjih doba, pa je najniži bio u ljeto i jesen (20, 7%) a najveći u zimu (21, 3%). Koncentracija MUFA bila je najniža u proljeće (43, 3%), a najveća u zimu (47, 2%). Sadržaj PUFA najveći je bio u proljeće (35, 98), a najniži u zimu (32, 03%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Sanja Čulin (autor)

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Elizabeta Has-Schon (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čulin, Sanja; Bogut, Ivan; Has-Schön, Elizabeta; Galović, Dalida; Pavličević, Jerko; Hasković, Emin
Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja // Proceeding Summary / Bogut, Ivan (ur.).
Vukovar: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2010. str. 8-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čulin, S., Bogut, I., Has-Schön, E., Galović, D., Pavličević, J. & Hasković, E. (2010) Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadržaja masnih kiselina u mesu trogodišnjeg šarana iz intenzivnog uzgoja. U: Bogut, I. (ur.)Proceeding Summary.
@article{article, author = {\v{C}ulin, Sanja and Bogut, Ivan and Has-Sch\"{o}n, Elizabeta and Galovi\'{c}, Dalida and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Haskovi\'{c}, Emin}, editor = {Bogut, I.}, year = {2010}, pages = {8-9}, keywords = {\v{s}aran, hranjive tvari, bjelan\v{c}evine, masti, sastav masnih kiselina}, title = {Sezonsko variranje hranjivih tvari i sadr\v{z}aja masnih kiselina u mesu trogodi\v{s}njeg \v{s}arana iz intenzivnog uzgoja}, keyword = {\v{s}aran, hranjive tvari, bjelan\v{c}evine, masti, sastav masnih kiselina}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora (HGK)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}ulin, Sanja and Bogut, Ivan and Has-Sch\"{o}n, Elizabeta and Galovi\'{c}, Dalida and Pavli\v{c}evi\'{c}, Jerko and Haskovi\'{c}, Emin}, editor = {Bogut, I.}, year = {2010}, pages = {8-9}, keywords = {carp fish, nutrients, proteins, fat, fatty acids}, title = {Seasonal fluctuation of nutrients and fatty acids composition in intensely breed three year old carp fish}, keyword = {carp fish, nutrients, proteins, fat, fatty acids}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora (HGK)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font