Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 475154

Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje


Šurjak, Jana
Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje, 2010., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 475154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje
(Influence of the phenophase on the phenolic profile and antioxidant properties of dalmatian sage)

Autori
Šurjak, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
17.06

Godina
2010

Stranica
54

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Generalić, Ivana

Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
(sage; phenolic compounds; antioxidant activity)

Sažetak
Fenoli su fitokemikalije prisutne u svim dijelovima biljke, u kojima imaju različitu ulogu. Ova grupa sekundarnih biljnih metabolita su osnova za rast i reprodukciju biljaka, doprinose pigmentaciji biljnih tkiva, te imaju ulogu zaštite biljke od ultraljubičastog zračenja. Posljednjih godina znatno je porastao interes za ovu grupu spojeva koja se prije smatrala nezanimljivim produktima metabolizma biljaka, a danas su već brojnim studijama dokazani pozitivni učinci ovih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirana je jedna od najčešćih biljaka primorskog krša i vjerojatno najkorištenija ljekovita biljka - dalmatinska kadulja (Salvia Officinalis L.). Cilj rada bio je odrediti fenolni profil (sadržaj ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje ubrane u različitim periodima vegetacije (veljači, svibnju, kolovozu i studenom). Antioksidacijska svojstva kadulje testirana su s četiri različite metode: testiranje redukcijske sposobnosti ekstrakata metodom FRAP (Ferric reducing/Antioxidant power), određivanje sposobnosti hvatanja radikala primjenom stabilnih, slobodnih radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) i 3-etilbenzotiazolin-6-sulfonat (ABTS), te prevenciju stvaranja hidroperoksil radikala Briggs-Rauscher oscilirajućom reakcijom (BR). Rezultati analize fenolnog sastava ukazuju na razlike u količinama pojedinih fenolnih grupa između analiziranih ekstrakata. U skladu s rezultatima određivanja fenolnog sastava svi ekstrakti lišća kadulje, a osobito ekstrakt kadulje iz svibnja, su pokazali izuzetno dobra antioksidacijska svojstva primjenom svih metoda te se mogu koristiti kao izvor biološki aktivnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Šurjak, Jana
Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje, 2010., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Šurjak, J. (2010) 'Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje', diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}urjak, Jana}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {kadulja, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj fenofaze na fenolni profil i antioksidacijska svojstva dalmatinske kadulje}, keyword = {kadulja, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}urjak, Jana}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {sage, phenolic compounds, antioxidant activity}, title = {Influence of the phenophase on the phenolic profile and antioxidant properties of dalmatian sage}, keyword = {sage, phenolic compounds, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font