Pregled bibliografske jedinice broj: 474988
L-karnitin i kontrola tjelesne mase
L-karnitin i kontrola tjelesne mase // Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" : knjiga sažetaka / Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010. str. 38-39 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 474988 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
L-karnitin i kontrola tjelesne mase
(L-Carnitine and body mass control)
Autori
Delaš, Ivančica ; Dražić, Tonko ; Delaš, Marija ; Aždajić, Stjepan ; Stojaković, Stjepan ; Čačić Hribljan, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" : knjiga sažetaka
/ Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010, 38-39
ISBN
978-953-6384-65-5
Skup
Studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija" (1 ; 2010)
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14.05.2010. - 16.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
L-karnitin; energetski unos; smanjenje tjelesne mase; prehrana
(L-carnitine; energy intake; body mass reduction; nutrition)
Sažetak
Epidemija pretilosti još uvijek se nekontrolirano širi razvijenim zemljama, ali i zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama, a kao posljedica raste i broj oboljelih od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih poremećaja. U nastojanju da smanji prekomjernu tjelesnu masu, veliki dio populacije spreman je koristiti različite preparate, ali bez značajne promjene prehrambenih i životnih navika. Zbog svoje uloge u prijenosu masnih kiselina iz citosola u mithondrij, L-karnitin je popularan među sportašima, ali u posljednje vrijeme sve se više koristi u svrhu gubitka tjelesne mase u populaciji koja se ne bavi tjelesnom aktivnošću. Kako bismo utvrdili učinak L-karnitina na smanjenje tjelesne mase, proveden je dvostruko-slijepi placebo kontrolirani pokus. Zdravi dobrovoljci (N=30), starosti od 18 do 32 godine, sjedilačkog načina života, primali su dnevno 2 g L-kranitina ili placebo tijekom 2 tjedna. Na početku i nakon 2 tjedna izmjerena je masa i visina svakog ispitanika kako bi se izračunao indeks tjelesne mase, a na temelju rezlutata mjerenja kožnog nabora određen je udio masnog tkiva. Istovremeno uzeti su i uzorci krvi u kojima je izmjerena koncentracija lipida te udio ukupnog i slobodnog karnitina. Tijekom istraživanja ispitanici su svakodnevno vodili detaljan dnevnik o konzumiranoj hrani i piću. Tijekom istraživanja u prehrani sudionika obiju skupina nisu utvrđene značajne razlike udjela ugljikohidrata, bjelančevina, masti i ukupnog udjela energije. Procijenjena je vrijednost dnevnog unosa ugljikohidrata od 52%, masti 33% i bjelančevina 15%. Osim činjenice da je koncentracija karnitina u krvnom serumu ispitanika tretirane skupine porasla, karnitin kao dodatak prehrani nije rezultirao statistički značajnim smanjenjem tjelesne mase i udjela masnog tkiva. Na temelju rezultata zaključeno je da karnitin kao dodatak prehrani ne može dovesti do smanjenja tjelesne mase niti udjela masnog tkiva ukoliko nije uključena tjelesna aktivnost i smanjen unos energije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108068
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb