Pregled bibliografske jedinice broj: 474885
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 474885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti
(Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by determining concentration of simpler carbohydrates using high-pressure liquid chromatography)
Autori
Tadić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2010
Stranica
72
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
amilolitička aktivnost; Lactobacillus amylovorus; škrobne sirovine; alfa-amilaza; jednostavniji ugljikohidrati; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC)
(amylolytic activity; Lactobacillus amylovorus; starch-containing substrates; alpha-amylase; simpler carbohydrates; high-pressure liquid chromatography (HPLC))
Sažetak
U ovom radu istraživana je mogućnost određivanja koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata: glukoze (G1), maltoze (G2), maltotrioze (G3), maltotetraoze (G4), maltopentaoze (G5), maltoheksaoze (G6) i maltoheptaoze (G7) u supernatantima uzoraka koji su izuzeti tijekom uzgoja amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u gustoj suspenziji kukuruzne krupice u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Za analizu ovih uzoraka kompleksnog sastava odabrana je ion-izmjenjivačka kromatografija visoke učinkovitosti (kolona SupelcogelTM C-610H s predkolonom SupelcogelTM H ; RID-10A ; V = 20 uL, t = 30oC, F = 0, 1 mL min-1) pomoću koje su određene koncentracije nekih jednostavnijih ugljikohidrata (G1 - G4) kao i ukupna koncentracija maltopentaoze, maltoheptaoze i maltoheksaoze (G5 + G6 + G7). Amilolitička aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća hidrolizu škroba iz kukuruzne krupice do homopolimera s višim (GN, N > 7) i nižim stupnjem polimerizacije (GN, N < 7) do maltoze (G2), dok glukoza (G1) nije detektirana ni u jednom analiziranom uzorku. U odabranim uvjetima ova je amilolitička bakterija potpuno hidrolizirala i homolaktički fermentirala 36 % škroba iz kukuruzne krupice do mliječne kiseline. Preostali dio od 64 % škroba hidroliziran je do G2 - G7, od čega 41 % čini maltoza (G2). Kinetika hidrolize škroba do detektiranih jednostavnijih ugljikohidrata upućuje da amilolitička aktivnost L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća minimalno enzim alfa-amilazu čija je aktivnost konstitutivna i može se inducirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb