Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474885

Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti


Tadić, Vedrana
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 474885 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti
(Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by determining concentration of simpler carbohydrates using high-pressure liquid chromatography)

Autori
Tadić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.06

Godina
2010

Stranica
72

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
amilolitička aktivnost; Lactobacillus amylovorus; škrobne sirovine; alfa-amilaza; jednostavniji ugljikohidrati; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC)
(amylolytic activity; Lactobacillus amylovorus; starch-containing substrates; alpha-amylase; simpler carbohydrates; high-pressure liquid chromatography (HPLC))

Sažetak
U ovom radu istraživana je mogućnost određivanja koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata: glukoze (G1), maltoze (G2), maltotrioze (G3), maltotetraoze (G4), maltopentaoze (G5), maltoheksaoze (G6) i maltoheptaoze (G7) u supernatantima uzoraka koji su izuzeti tijekom uzgoja amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T u gustoj suspenziji kukuruzne krupice u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. Za analizu ovih uzoraka kompleksnog sastava odabrana je ion-izmjenjivačka kromatografija visoke učinkovitosti (kolona SupelcogelTM C-610H s predkolonom SupelcogelTM H ; RID-10A ; V = 20 uL, t = 30oC, F = 0, 1 mL min-1) pomoću koje su određene koncentracije nekih jednostavnijih ugljikohidrata (G1 - G4) kao i ukupna koncentracija maltopentaoze, maltoheptaoze i maltoheksaoze (G5 + G6 + G7). Amilolitička aktivnost bakterije L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća hidrolizu škroba iz kukuruzne krupice do homopolimera s višim (GN, N > 7) i nižim stupnjem polimerizacije (GN, N < 7) do maltoze (G2), dok glukoza (G1) nije detektirana ni u jednom analiziranom uzorku. U odabranim uvjetima ova je amilolitička bakterija potpuno hidrolizirala i homolaktički fermentirala 36 % škroba iz kukuruzne krupice do mliječne kiseline. Preostali dio od 64 % škroba hidroliziran je do G2 - G7, od čega 41 % čini maltoza (G2). Kinetika hidrolize škroba do detektiranih jednostavnijih ugljikohidrata upućuje da amilolitička aktivnost L. amylovorus DSM 20531T obuhvaća minimalno enzim alfa-amilazu čija je aktivnost konstitutivna i može se inducirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tadić, Vedrana
Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tadić, V. (2010) 'Karakterizacija amilolitičke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T određivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Vedrana}, year = {2010}, pages = {72}, keywords = {amiloliti\v{c}ka aktivnost, Lactobacillus amylovorus, \v{s}krobne sirovine, alfa-amilaza, jednostavniji ugljikohidrati, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC)}, title = {Karakterizacija amiloliti\v{c}ke aktivnosti bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T odre\djivanjem koncentracije jednostavnijih ugljikohidrata teku\'{c}inskom kromatografijom visoke u\v{c}inkovitosti}, keyword = {amiloliti\v{c}ka aktivnost, Lactobacillus amylovorus, \v{s}krobne sirovine, alfa-amilaza, jednostavniji ugljikohidrati, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC)}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Vedrana}, year = {2010}, pages = {72}, keywords = {amylolytic activity, Lactobacillus amylovorus, starch-containing substrates, alpha-amylase, simpler carbohydrates, high-pressure liquid chromatography (HPLC)}, title = {Characterization of amylolytic activity of bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T by determining concentration of simpler carbohydrates using high-pressure liquid chromatography}, keyword = {amylolytic activity, Lactobacillus amylovorus, starch-containing substrates, alpha-amylase, simpler carbohydrates, high-pressure liquid chromatography (HPLC)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font