Pregled bibliografske jedinice broj: 474823
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 8-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 474823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski
(Impact of nitrogen fertilization on the chemical composition of Chardonnay, Italian riesling and white Riesling grape cultivars)
Autori
Karoglan, Marko ; Mihaljević, Marin ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Petrić, Rikard
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 16
(2010), 1;
8-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski
(nitrogen fertilization; sugar; total acidity; malic; tartaric; citric acid; Chardonnay; Italian Riesling; White Riesling)
Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja vezanu prvenstveno uz razlike u koncentracijama šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera, te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi sa 23 kg i 70 kg N/ha, te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha. Ključne riječi: dušična gnojidba, šećer, ukupna kiselost, jabučna, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Luna Maslov Bandić
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Bernard Kozina
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus