Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 474823

Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski


Karoglan, Marko; Mihaljević, Marin; Maslov, Luna; Osrečak, Mirela; Jeromel, Ana; Kozina, Bernard; Petrić, Rikard
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 8-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 474823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski
(Impact of nitrogen fertilization on the chemical composition of Chardonnay, Italian riesling and white Riesling grape cultivars)

Autori
Karoglan, Marko ; Mihaljević, Marin ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Petrić, Rikard

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 16 (2010), 1; 8-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski
(nitrogen fertilization; sugar; total acidity; malic; tartaric; citric acid; Chardonnay; Italian Riesling; White Riesling)

Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja vezanu prvenstveno uz razlike u koncentracijama šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera, te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi sa 23 kg i 70 kg N/ha, te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha. Ključne riječi: dušična gnojidba, šećer, ukupna kiselost, jabučna, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Karoglan, Marko; Mihaljević, Marin; Maslov, Luna; Osrečak, Mirela; Jeromel, Ana; Kozina, Bernard; Petrić, Rikard
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski // Poljoprivreda (Osijek), 16 (2010), 1; 8-12 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Karoglan, M., Mihaljević, M., Maslov, L., Osrečak, M., Jeromel, A., Kozina, B. & Petrić, R. (2010) Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski. Poljoprivreda (Osijek), 16 (1), 8-12.
@article{article, author = {Karoglan, Marko and Mihaljevi\'{c}, Marin and Maslov, Luna and Osre\v{c}ak, Mirela and Jeromel, Ana and Kozina, Bernard and Petri\'{c}, Rikard}, year = {2010}, pages = {8-12}, keywords = {du\v{s}i\v{c}na gnojidba, \v{s}e\'{c}er, ukupna kiselost, jabu\v{c}na, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Gra\v{s}evina, Rizling rajnski}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Utjecaj du\v{s}i\v{c}ne gnojidbe na kemijski sastav gro\v{z}\dja kultivara Chardonnay, Gra\v{s}evina i Rizling rajnski}, keyword = {du\v{s}i\v{c}na gnojidba, \v{s}e\'{c}er, ukupna kiselost, jabu\v{c}na, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Gra\v{s}evina, Rizling rajnski} }
@article{article, author = {Karoglan, Marko and Mihaljevi\'{c}, Marin and Maslov, Luna and Osre\v{c}ak, Mirela and Jeromel, Ana and Kozina, Bernard and Petri\'{c}, Rikard}, year = {2010}, pages = {8-12}, keywords = {nitrogen fertilization, sugar, total acidity, malic, tartaric, citric acid, Chardonnay, Italian Riesling, White Riesling}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Impact of nitrogen fertilization on the chemical composition of Chardonnay, Italian riesling and white Riesling grape cultivars}, keyword = {nitrogen fertilization, sugar, total acidity, malic, tartaric, citric acid, Chardonnay, Italian Riesling, White Riesling} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font