Pregled bibliografske jedinice broj: 474738
Morfološko-biološke značajke plodova i sjemena bukve (Fagus sylvatica L.) sa različitih nadmorskih visina
Morfološko-biološke značajke plodova i sjemena bukve (Fagus sylvatica L.) sa različitih nadmorskih visina, 2010., diplomski rad, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 474738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološko-biološke značajke plodova i sjemena bukve (Fagus sylvatica L.) sa različitih nadmorskih visina
(Morphological and biological properties of fruits and seeds of Beech (Fagus sylvatica L.) from differnet altitudes)
Autori
Rožman, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.06
Godina
2010
Stranica
56
Mentor
Oršanić, Milan
Ključne riječi
Obična bukva (Fagus sylvatica L.) ; varijabilnost plodova ; vitalnost sjemena ; laboratorijska klijavost sjemena
(Common beech (Fagus sylvatica L.) ; variability of fruits ; vitality of seeds ; laboratory germination of seeds)
Sažetak
U radu se ispituju morfološka i biološka svojstva plodova i sjemena obične bukve (Fagus sylvatica L.). U jesen 2007. godine sakupljeno je sjeme sa 7 lokaliteta, različitih nadmorskih visina u rasponu od 521 m do 1535 m na području Sjevernog Velebita. Kvaliteta partije sakupljenog sjemena određuje se odgovarajućim metodama ispitivanja kvalitete, a posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na način uzimanja prosječnih uzoraka sjemena. Kod mjerenja varijabilnosti bukvice korišteni su morfološki parametri: težina ploda, duljiina ploda, širina ploda. Masa ploda je izvagana na laboratorijskoj vagi Sartorius i izračunat je broj plodova u kg.. U skladu s Pravilima ISTA, metodom tetrazola, ispitivana je vitalnost svježega sjemena. Vitalnost sjemena bila je visoka i iznosila je 81, 43 %. Laboratorijsko ispitivanje klijavosti bukvice obavljeno je prema Pravilima ISTA uz procjenu klijanaca (pravilni i nepravilni). Nakon osam tjedana zabilježen je početak klijanja bukvice u pijesku, a nakon 119 dana izbrojene su proklijale bukvice. Klijavost se odvijala pri stalnoj temperaturi bez prisustva svjetla. Na osnovu rezultata ocijenjen je vitalitet, te laboratorijska klijavost. Prosječna laboratorijska klijavost iznosila je 37, 29 % a vitalitet 81, 43 %. Provedena je korelacijska analiza za pojedine odnose između istraživanih svojstava bukvice. Analiza je vršena uz pomoć programa Statistica 7.1 (StatSoft, Inc. 2003) .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
068-0682041-1975 - Utjecaj kvalitete sadnica na uspjeh obnove šuma (Oršanić, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Profili:
Damir Drvodelić
(mentor)