Pregled bibliografske jedinice broj: 474585
Oksidativna stabilnost jestivih ulja
Oksidativna stabilnost jestivih ulja, 1998., diplomski rad, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 474585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidativna stabilnost jestivih ulja
(Oxidative stability of edible oils)
Autori
Blažević, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
29.06
Godina
1998
Stranica
77
Mentor
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila
Ključne riječi
maslinovo ulje; sojino ulje; suncokretovo ulje; peroksidni broj; K232; K270; delta K
(olive oil; soybean oil; sunflower oil; peroxide number; K232; K270; deltaK)
Sažetak
U radu je ispitivana oksidativna stabilnost maslinova ulja te suncokretova i sojina ulja pri 80oC, 120oC, 180oC. Korištena su jestiva ulja, djevičansko maslinovo ulje te komercijalna rafinirana, sojino i suncoretovo ulje. Oksidativne promjene praćene su određivanjem peroksidnom broja te određivanje spektrofotometrijskih konstanti K232, K270 i deltaK. Maslinovo ulje je bilo najmanje podložno oksidativnim promjenama tijekom 7-satne termičke izloženosti na ispitivanim temperaturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka