Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 473142

Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima


Šimat, Vida; Maršić-Lučić, Jasna; Bogdanović, Tanja; Dokoza, Marijana
Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 6; 345-351 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 473142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima
(Lipid oxidation in fish and fish products)

Autori
Šimat, Vida ; Maršić-Lučić, Jasna ; Bogdanović, Tanja ; Dokoza, Marijana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11 (2009), 6; 345-351

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
riba; oksidacija masti; tiobarbiturna kiselina; malondialdehid
(fish; lipid oxidation; thiobarbituric acid; malondialdehyde)

Sažetak
Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima povezana je s razvojem užeglosti i produkata oksidacijskog kvarenja. Zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina ribe su osjetljive na oksidaciju masti tijekom manipulacije, obrade i pohrane. Produkti oksidacije mogu promijeniti kvalitetu hrane: boju, teksturu, okus i miris te imati nepovoljno djelovanje na zdravlje čovjeka. Najčešce korištena metoda za mjerenja stupnja oksidacije masti u ribi i ribljim proizvodima nastale tijekom prerade i/ili skladištenja je određivanje sekundarnih produkata lipidne oksidacije npr. malondialdehida, tiobarbiturnim testom, tj. spektrofotometrijsko određivanje ružicasto fluorescentnog tiobarbiturna kiselina-malondialdehid kompleksa. Zbog svoje jednostavnosti metoda je zadržana unatoč nedostacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Jasna Maršić-Lučić (autor)

Avatar Url Vida Šimat (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Šimat, Vida; Maršić-Lučić, Jasna; Bogdanović, Tanja; Dokoza, Marijana
Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 6; 345-351 (recenziran, članak, stručni)
Šimat, V., Maršić-Lučić, J., Bogdanović, T. & Dokoza, M. (2009) Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (6), 345-351.
@article{article, author = {\v{S}imat, Vida and Mar\v{s}i\'{c}-Lu\v{c}i\'{c}, Jasna and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Dokoza, Marijana}, year = {2009}, pages = {345-351}, keywords = {riba, oksidacija masti, tiobarbiturna kiselina, malondialdehid}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima}, keyword = {riba, oksidacija masti, tiobarbiturna kiselina, malondialdehid} }
@article{article, author = {\v{S}imat, Vida and Mar\v{s}i\'{c}-Lu\v{c}i\'{c}, Jasna and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Dokoza, Marijana}, year = {2009}, pages = {345-351}, keywords = {fish, lipid oxidation, thiobarbituric acid, malondialdehyde}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Lipid oxidation in fish and fish products}, keyword = {fish, lipid oxidation, thiobarbituric acid, malondialdehyde} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font