Pregled bibliografske jedinice broj: 473067
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Istarska malvazija
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Istarska malvazija, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 473067 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska analiza osnovnih parametara kakvoće vina Istarska malvazija
(Chemical analysis of the basic parameters of the wine Istrian Malvasia)
Autori
Flego, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2009
Stranica
28
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
malvazija; vino; istarska
(malvasia; wine; Istrian)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je kemijskim postupcima odrediti osnovne parametre kakvoće vina Istarska malvazija: ukupne kiseline, hlapive kiseline, slobodni i vezani sumpor, šećer te alkohol. Laboratorijske metode koje su pritom korištene su: neutralizacija s NaOH za ukupne kiseline, polumikro postupak za hlapive kiseline, titracija s NaOH za određivanje sumpora. Šećer je određen na dva načina, brzom francuskom metodom i preciznijom, RS-metodom. Alkohol je određen kemijskom metodom, oksidacijom alkohola te titracijom sa natrijevim tiosulfatom. Mikrobiološka analiza i organoleptičko ispitivanje vina su također provedene. Rezultati za analizirano vino su u skladu s vrijednostima u literaturnim izvorima za tu vrstu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)