Pregled bibliografske jedinice broj: 472642
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 1; 31-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 472642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)
(Effect of fermentation condition on the quality of plum brandy made from cv Elena (Prunus domestica L.))
Autori
Tupajić, Pavica ; Čmelik, Zlatko ; Boljat, Marko ; Družić, Jasmina
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 13
(2007), 1;
31-40
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
šljivovica; metanol; vrenje; viši alkoholi
(plum brandy; methanol; fermentation; higher alcohols)
Sažetak
Provedena su usporedna istraživanja kemijskog sastava i senzornih svojstva šljivovica proizvedenih klasičnim postupkom destilacije od masulja šljive kultivara Elena prevrelog uz epifitnu mikrofloru i uz dodatak selekcioniranog kvasca. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, viših alkohola, ukupnih hlapivih estera, etilacetata, etil-laktata, acetaldehida i ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne (p<0, 01) razlike u koncentracijama viših alkohola. Provedenim senzornim ocjenjivanjem višu je ocjenu za ukupnu kakvoću dobila šljivovica proizvedena od masulja prevrelog uz dodani selekcionirani kvasac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts