Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472642

Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)


Tupajić, Pavica; Čmelik, Zlatko; Boljat, Marko; Družić, Jasmina
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 1; 31-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 472642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)
(Effect of fermentation condition on the quality of plum brandy made from cv Elena (Prunus domestica L.))

Autori
Tupajić, Pavica ; Čmelik, Zlatko ; Boljat, Marko ; Družić, Jasmina

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 13 (2007), 1; 31-40

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
šljivovica; metanol; vrenje; viši alkoholi
(plum brandy; methanol; fermentation; higher alcohols)

Sažetak
Provedena su usporedna istraživanja kemijskog sastava i senzornih svojstva šljivovica proizvedenih klasičnim postupkom destilacije od masulja šljive kultivara Elena prevrelog uz epifitnu mikrofloru i uz dodatak selekcioniranog kvasca. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, viših alkohola, ukupnih hlapivih estera, etilacetata, etil-laktata, acetaldehida i ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne (p<0, 01) razlike u koncentracijama viših alkohola. Provedenim senzornim ocjenjivanjem višu je ocjenu za ukupnu kakvoću dobila šljivovica proizvedena od masulja prevrelog uz dodani selekcionirani kvasac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178554

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Pavica Tupajić (autor)

Avatar Url Zlatko Čmelik (autor)

Avatar Url Jasmina Družić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tupajić, Pavica; Čmelik, Zlatko; Boljat, Marko; Družić, Jasmina
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.) // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (2007), 1; 31-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tupajić, P., Čmelik, Z., Boljat, M. & Družić, J. (2007) Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.). Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 13 (1), 31-40.
@article{article, author = {Tupaji\'{c}, Pavica and \v{C}melik, Zlatko and Boljat, Marko and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2007}, pages = {31-40}, keywords = {\v{s}ljivovica, metanol, vrenje, vi\v{s}i alkoholi}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Utjecaj uvjeta vrenja na kakvo\'{c}u rakije od \v{s}ljive cv Elena (Prunus domestica L.)}, keyword = {\v{s}ljivovica, metanol, vrenje, vi\v{s}i alkoholi} }
@article{article, author = {Tupaji\'{c}, Pavica and \v{C}melik, Zlatko and Boljat, Marko and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2007}, pages = {31-40}, keywords = {plum brandy, methanol, fermentation, higher alcohols}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Effect of fermentation condition on the quality of plum brandy made from cv Elena (Prunus domestica L.)}, keyword = {plum brandy, methanol, fermentation, higher alcohols} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font