Pregled bibliografske jedinice broj: 472511
Ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka senzoričkim testom potrošača u Požegi
Ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka senzoričkim testom potrošača u Požegi // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 10 (2004), 51-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 472511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka senzoričkim testom potrošača u Požegi
(Consumer sensory test evaluation of the apple quality in Pozega)
Autori
Šnajder, Ivica ; Čmelik, Zlatko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 10
(2004);
51-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabuka; sorte; tvrdoća; okus; aroma; senzoričko ocjenjivanje; potrošači različitog spola i starosti
(cultivars; firmness; flavour; fruits; sensory evaluation; sex differences)
Sažetak
Senzoričko ocjenjivanje kakvoće plodova jabuka važan je pokazatelj za određivanje tržne vrijednosti plodova sorti jabuka. Cilj istraživanja bio je određivanje kakvoće plodova jabuka od strane različitih skupina potrošača. Potrošači su kušali plodove jabuka i po svojem mišljenju “hedonističkom skalom” davali ocjene od 1 do 5 za pojedina svojstva (tvrdoća, sočnost, aroma, odnos kiseline i šećera, veličina i oblik, boja) sorti Granny Smith, Melrose, Jonagold, Idared i Golden Delicious. Potrošači su bili podijeljeni u 8 grupa i to po spolu (muški i ženski) i po starosti (do 15 god., od 15 do 25 god., od 25 do 50 god. i od 50 god.). Pri ocjenjivanju svojstava ploda jabuke najveća pozornost posvećena je vanjskim svojstvima i to boji kožice ploda, te veličini i obliku ploda. Kod svojstva boje kožice ploda jabuke, većina ispitanika bolje je vrednovala plodove s dopunskom crvenom bojom kožice, te plodove veće krupnoće. Pri ocjenjivanju unutarnjih svojstava veća pozornost posvećena je odnosu šećera i kiseline i bolje su vrednovani plodovi jabuka harmoničnog okusa. Muški i ženski ispitanici do 15 god. starosti podjednako su vrednovali plodove neovisno o boji kožice. Plodove harmoničnog okusa većom ocjenom su ocijenili muški ispitanici do 15 god. i od 25 do 50 god., te ženski ispitanici od 50 god. Muški ispitanici do 15 god., te ženski ispitanici od 50 god. bolje su vrednovali plodove jabuka manje konzistencije. Plodovi sorti Jonagold su najbolje vrednovani, a zatim plodovi sorte Idared. Plodovi sorte Granny Smith su najlošije vrednovani plodovi, jer nisu dospjeli za konzumaciju za vrijeme senzoričkog testa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts, AGRICOLA, BIOSIS PREVIEWS