Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 472310

Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline


Bogut, Ivan.; Škrtić, Zoran; Galović, Dalida; Arežina, Marko; Čolak, V.; Šarić, S.
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline // Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša / Ivan Bogut (ur.).
Neum: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2007. str. 29-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 472310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline
(Nutritive values of fish meat realted to the omega-3 fatty acid)

Autori
Bogut, Ivan. ; Škrtić, Zoran ; Galović, Dalida ; Arežina, Marko ; Čolak, V. ; Šarić, S.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša / Ivan Bogut - Neum : Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2007, 29-53

Skup
Međunarodno znanstveno stručni skup "Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša"

Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 24.10.2007. - 26.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
slatkovodne ribe; morske ribe; hranjive tvari; masne kiseline
(freshwater fish; sea fish; nutritive ingredients; fatty acid)

Sažetak
U radu se iznosi značaj ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina (aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari, energetske vrijednosti, kolesterola i masti (masnih kiselina) te se uspoređuje s visoko vrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko, jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednost. Veliki broj radova upućuje na sastav masnih kiselina u mastima najznačajnijih toplovodnih, hladnovodnih i morskih riba. Prema sadržaju EPA (eicozapentaenska masna kiselina, 20:5n3) i DHA (docosaheksaenska masna kiselina, 22:6n3), meso sardine može se uspoređivati s mesom najkvalitetnijih riba, a bolje je od mesa toplokrvnih životinja. U zadnjih 30 godina veliki broj autora navodi protektivnu ulogu omega 3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogut, Ivan.; Škrtić, Zoran; Galović, Dalida; Arežina, Marko; Čolak, V.; Šarić, S.
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline // Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša / Ivan Bogut (ur.).
Neum: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2007. str. 29-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Bogut, I., Škrtić, Z., Galović, D., Arežina, M., Čolak, V. & Šarić, S. (2007) Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline. U: Ivan Bogut (ur.)Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša.
@article{article, author = {Bogut, Ivan. and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Galovi\'{c}, Dalida and Are\v{z}ina, Marko and \v{C}olak, V. and \v{S}ari\'{c}, S.}, year = {2007}, pages = {29-53}, keywords = {slatkovodne ribe, morske ribe, hranjive tvari, masne kiseline}, title = {Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline}, keyword = {slatkovodne ribe, morske ribe, hranjive tvari, masne kiseline}, publisher = {Agronomski i prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Bogut, Ivan. and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Galovi\'{c}, Dalida and Are\v{z}ina, Marko and \v{C}olak, V. and \v{S}ari\'{c}, S.}, year = {2007}, pages = {29-53}, keywords = {freshwater fish, sea fish, nutritive ingredients, fatty acid}, title = {Nutritive values of fish meat realted to the omega-3 fatty acid}, keyword = {freshwater fish, sea fish, nutritive ingredients, fatty acid}, publisher = {Agronomski i prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Mostaru}, publisherplace = {Neum, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font