Pregled bibliografske jedinice broj: 472310
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline // Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša / Ivan Bogut (ur.).
Neum: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2007. str. 29-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 472310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost ribljeg mesa s osvrtom na omega-3 masne kiseline
(Nutritive values of fish meat realted to the omega-3 fatty acid)
Autori
Bogut, Ivan. ; Škrtić, Zoran ; Galović, Dalida ; Arežina, Marko ; Čolak, V. ; Šarić, S.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša
/ Ivan Bogut - Neum : Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2007, 29-53
Skup
Međunarodno znanstveno stručni skup "Uzgoj riba u hidroakumulacijama-mogućnost upravljanja i zaštita okoliša"
Mjesto i datum
Neum, Bosna i Hercegovina, 24.10.2007. - 26.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slatkovodne ribe; morske ribe; hranjive tvari; masne kiseline
(freshwater fish; sea fish; nutritive ingredients; fatty acid)
Sažetak
U radu se iznosi značaj ribe kao živežne namirnice u pogledu bjelančevina (aminokiselina), vitamina, mineralnih tvari, energetske vrijednosti, kolesterola i masti (masnih kiselina) te se uspoređuje s visoko vrijednim namirnicama toplokrvnih životinja (meso, mlijeko, jaja). Najviše literaturnih informacija odnosi se na kemijski sastav mesa, nutritivnu i biološku vrijednost. Veliki broj radova upućuje na sastav masnih kiselina u mastima najznačajnijih toplovodnih, hladnovodnih i morskih riba. Prema sadržaju EPA (eicozapentaenska masna kiselina, 20:5n3) i DHA (docosaheksaenska masna kiselina, 22:6n3), meso sardine može se uspoređivati s mesom najkvalitetnijih riba, a bolje je od mesa toplokrvnih životinja. U zadnjih 30 godina veliki broj autora navodi protektivnu ulogu omega 3 masnih kiselina u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, psorijaze, tromboze i artritisa.
Izvorni jezik
Hrvatski