Pregled bibliografske jedinice broj: 47219
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 153-161 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 47219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba
(Proportion of milk and milk products in boarding school meals in Zagreb area)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49
(1999), 3;
153-161
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
analiza obroka ; mlijeko i mliječni proizvodi ; linearno programiranje
(food analyses ; calcium ; milk and milk products ; linear programming)
Sažetak
Kakvoća nutritivno unosa posebno je važna za mlade koji se razvijaju i rastu. Osobito su važne prehrambene navike pojedinaca. Visok udjel proteina, minerala i vitamina u mlijeku svrstava mlijeko u skupinu vrlo važnih namirnica za mlade tijekom rasta i razvoja. Kako bi se dobio što bolji uvid u prehrambeni status izabrane skupine (djevojke i mladići od 14-18 godina) obavljena je analiza obroka u učeničkim domovima. Iz analiziranih obroka razvidno je što se može poboljšati u obrocima društvene prehrane. Analiza obroka te anketom, je utvrđeno da 62% djevojaka i 66% mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode samo ukoliko su uključeni u obroke koji se nude u učeničkom domu. Samo 31% djevojaka i 27 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode svaki dan. Prosječni dnevni unos kalcija nije u skladu sa RDA preporukama (zadovoljava svega 81% potreba djevojaka i 82, 5% potreba mladića). Cilj rada je utvrditi nutritivni i energetski sadržaj obroka te uporabom linearnog programiranja poboljšati energetski i nutritivni unos ovisno o spolu i dobi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)