Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 47219

Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba


Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 153-161 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 47219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba
(Proportion of milk and milk products in boarding school meals in Zagreb area)

Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49 (1999), 3; 153-161

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
analiza obroka ; mlijeko i mliječni proizvodi ; linearno programiranje
(food analyses ; calcium ; milk and milk products ; linear programming)

Sažetak
Kakvoća nutritivno unosa posebno je važna za mlade koji se razvijaju i rastu. Osobito su važne prehrambene navike pojedinaca. Visok udjel proteina, minerala i vitamina u mlijeku svrstava mlijeko u skupinu vrlo važnih namirnica za mlade tijekom rasta i razvoja. Kako bi se dobio što bolji uvid u prehrambeni status izabrane skupine (djevojke i mladići od 14-18 godina) obavljena je analiza obroka u učeničkim domovima. Iz analiziranih obroka razvidno je što se može poboljšati u obrocima društvene prehrane. Analiza obroka te anketom, je utvrđeno da 62% djevojaka i 66% mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode samo ukoliko su uključeni u obroke koji se nude u učeničkom domu. Samo 31% djevojaka i 27 % mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode svaki dan. Prosječni dnevni unos kalcija nije u skladu sa RDA preporukama (zadovoljava svega 81% potreba djevojaka i 82, 5% potreba mladića). Cilj rada je utvrditi nutritivni i energetski sadržaj obroka te uporabom linearnog programiranja poboljšati energetski i nutritivni unos ovisno o spolu i dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 153-161 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Gajdoš, J. & Kurtanjek, Ž. (1999) Udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi društveno organiziranog obroka u učeničkim domovima na području grada Zagreba. Mljekarstvo, 49 (3), 153-161.
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {1999}, pages = {153-161}, keywords = {analiza obroka, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, linearno programiranje}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Udjel mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda u strukturi dru\v{s}tveno organiziranog obroka u u\v{c}eni\v{c}kim domovima na podru\v{c}ju grada Zagreba}, keyword = {analiza obroka, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, linearno programiranje} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, year = {1999}, pages = {153-161}, keywords = {food analyses, calcium, milk and milk products, linear programming}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {49}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Proportion of milk and milk products in boarding school meals in Zagreb area}, keyword = {food analyses, calcium, milk and milk products, linear programming} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font