Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471884

Pekarski proizvodi i sol


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Dumančić, Gabrijela; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Marko; Miškulin, Maja
Pekarski proizvodi i sol // 9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010."
Opatija, Hrvatska, 2010. (plenarno, međunarodna recenzija, pp prezentacija, znanstveni)


CROSBI ID: 471884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pekarski proizvodi i sol
(Bakery products and salt)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko ; Miškulin, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Skup
9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010."

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 12.05.2010. - 13.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pekarski proizvodi; grickalice; smanjenje soli
(bakery products; snacks; salt reduction)

Sažetak
Uobičajeni unos natrija (putem kuhinjske soli) za stanovništvo diljem Europe je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje(prosječan unos soli u svijetu je 9 do 12 g/dan, a u Hrvatskoj: muškarci 13, 3 g/dan, žene 10, 2 g/dan). Udio unosa kuhinjske soli putem kruha i pekarskih proizvoda (”skrivena sol” u namirnicama) je 34%. Obzirtom na te podatke, pekarska industrija je pozvana da se pridruži nacionalnoj inicijativi za smanjenje unosa kuhinjske soli. Kod standardnih tipova kruha potrebno je težiti smanjenju količine soli koliko je to moguće obzirom na okus i tehnološke aspekte. Istraživanja su pokazala da redukcija kuhinjske soli može iznositi do 25% bez posljedica na kvalitetu proizvoda. Preporučava se postepena redukcija kuhinjske soli u svim pekarskim proizvodima za 10 do 25% s ciljem navikavanja potrošača na namirnice s manjim udjelom soli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta; Dumančić, Gabrijela; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Marko; Miškulin, Maja
Pekarski proizvodi i sol // 9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010."
Opatija, Hrvatska, 2010. (plenarno, međunarodna recenzija, pp prezentacija, znanstveni)
Ugarčić-Hardi, Ž., Dumančić, G., Koceva Komlenić, D., Jukić, M. & Miškulin, M. (2010) Pekarski proizvodi i sol. U: 9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010.".
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Duman\v{c}i\'{c}, Gabrijela and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Marko and Mi\v{s}kulin, Maja}, year = {2010}, keywords = {pekarski proizvodi, grickalice, smanjenje soli}, title = {Pekarski proizvodi i sol}, keyword = {pekarski proizvodi, grickalice, smanjenje soli}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Duman\v{c}i\'{c}, Gabrijela and Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Juki\'{c}, Marko and Mi\v{s}kulin, Maja}, year = {2010}, keywords = {bakery products, snacks, salt reduction}, title = {Bakery products and salt}, keyword = {bakery products, snacks, salt reduction}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font