Pregled bibliografske jedinice broj: 471461
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja, 2009. (popularni rad).
CROSBI ID: 471461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja
(Effect of cooking on olive oil nutrition)
Autori
Matek Sarić, Marijana
Izvornik
Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2009
Ključne riječi
nutritivna vrijednost ; kuhanje, zdravstvena vrijednost ; maslinovo ulje
(nutrition ; cooking, health value, olive oil)
Sažetak
Masti su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35% energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva to je još jedan dodatni razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora" posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem s maslinovim uljem dobije se manje masna hrana, a više hrskava. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je u biti iznutra skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita