Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471461

Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja


Matek Sarić, Marijana
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja, 2009. (popularni rad).


CROSBI ID: 471461 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja
(Effect of cooking on olive oil nutrition)

Autori
Matek Sarić, Marijana

Izvornik
Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2009

Ključne riječi
nutritivna vrijednost ; kuhanje, zdravstvena vrijednost ; maslinovo ulje
(nutrition ; cooking, health value, olive oil)

Sažetak
Masti su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije. Ljudski organizam zahtijeva da se iz masti dnevno podmiri 25 do 35% energetskih potreba, bilo da ih dobivamo iz hrane ili da ih mobiliziramo iz masnog tkiva. Sva ulja i masti sadrže istu količinu masnoća, odnosno, unošenjem 1 g ulja oslobađa se u organizmu 9 kcal. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Stoga osim povoljnog sastava masnih kiselina, vitaminske i nevitaminske komponente koja ima antioksidativna svojstva to je još jedan dodatni razlog zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao „masnoća izbora" posebno u bolesnih stanja kao npr. dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Postoje zablude oko korištenja maslinovog ulja na visokim temperaturama. Prženjem s maslinovim uljem dobije se manje masna hrana, a više hrskava. Mast zamjenjuje vodu, tj. ulje samo obloži namirnicu hrskavom koricom, a namirnica je u biti iznutra skuhana. Za razliku od maslinova ulja, ostala sjemenska ulja prije prodiru u povrće ili meso i čine ga više masnim, a manje hrskavim.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marijana Matek Sarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matek Sarić, Marijana
Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja, 2009. (popularni rad).
Matek Sarić, M. (2009) Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja. Zdrav život, 2009 (69), str. 9-12.. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana}, year = {2009}, keywords = {nutritivna vrijednost, kuhanje, zdravstvena vrijednost, maslinovo ulje}, title = {Nutritivna i gastronomska vrijednost maslinovog ulja}, keyword = {nutritivna vrijednost, kuhanje, zdravstvena vrijednost, maslinovo ulje} }
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana}, year = {2009}, keywords = {nutrition, cooking, health value, olive oil}, title = {Effect of cooking on olive oil nutrition}, keyword = {nutrition, cooking, health value, olive oil} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font