Pregled bibliografske jedinice broj: 471458
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 471458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane
(Active and intelligent food packaging)
Autori
Jakobek, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 20.05.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Aktivno pakiranje; Inteligentno pakiranje; Antimikrobno pakiranje; Pakiranje s hvatačima kisika
(Active packaging; Intelligent packaging; Antimicrobial packaging; Oxygen-scavenging packaging)
Sažetak
Pakiranje je jedan od najvažnijih procesa kojim se održava kvaliteta hrane za vrijeme skladištenja, transporta i distribucije. Nove tehnologije u pakiranju hrane usmjeravaju se prema pakiranjima koja, osim što pružaju zaštitu hrane od vanjskih utjecaja kao i standardni sistemi pakiranja, pokazuju i dodatne funkcije kao što su aktivno sudjelovanje u kontroliranju atmosfere unutar pakiranja, antimikrobne funkcije ili inteligentne funkcije. Takve nove tehnologije u pakiranju hrane nazivaju se aktivno i inteligentno pakiranje. Aktivno pakiranje je pakiranje konstruirano na takav način da otpušta aktivne komponente u hranu ili ih apsorbira iz hrane s ciljem produljenja trajnosti hrane, održavanja ili poboljšavanja uvjeta pakiranja. Inteligentno pakiranje je sistem pakiranja koji može „osjetiti“ promjene koje utječu na proizvod i informirati potrošača o tim promjenama. Ove vrste pakiranja pokazuju ubrzan rast, omogućuju bolje očuvanje hrane te ostale dodatne pogodnosti, a u daljnjem razvoju još će više unaprijediti kvalitetu i sigurnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(autor)