Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471458

Aktivno i inteligentno pakiranje hrane


Jakobek, Lidija
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 471458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane
(Active and intelligent food packaging)

Autori
Jakobek, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 20.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Aktivno pakiranje; Inteligentno pakiranje; Antimikrobno pakiranje; Pakiranje s hvatačima kisika
(Active packaging; Intelligent packaging; Antimicrobial packaging; Oxygen-scavenging packaging)

Sažetak
Pakiranje je jedan od najvažnijih procesa kojim se održava kvaliteta hrane za vrijeme skladištenja, transporta i distribucije. Nove tehnologije u pakiranju hrane usmjeravaju se prema pakiranjima koja, osim što pružaju zaštitu hrane od vanjskih utjecaja kao i standardni sistemi pakiranja, pokazuju i dodatne funkcije kao što su aktivno sudjelovanje u kontroliranju atmosfere unutar pakiranja, antimikrobne funkcije ili inteligentne funkcije. Takve nove tehnologije u pakiranju hrane nazivaju se aktivno i inteligentno pakiranje. Aktivno pakiranje je pakiranje konstruirano na takav način da otpušta aktivne komponente u hranu ili ih apsorbira iz hrane s ciljem produljenja trajnosti hrane, održavanja ili poboljšavanja uvjeta pakiranja. Inteligentno pakiranje je sistem pakiranja koji može „osjetiti“ promjene koje utječu na proizvod i informirati potrošača o tim promjenama. Ove vrste pakiranja pokazuju ubrzan rast, omogućuju bolje očuvanje hrane te ostale dodatne pogodnosti, a u daljnjem razvoju još će više unaprijediti kvalitetu i sigurnost hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jakobek, Lidija
Aktivno i inteligentno pakiranje hrane // Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa
Osijek, Hrvatska, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Jakobek, L. (2010) Aktivno i inteligentno pakiranje hrane. U: Godišnja skupština Društva kemičara i tehnologa.
@article{article, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2010}, keywords = {Aktivno pakiranje, Inteligentno pakiranje, Antimikrobno pakiranje, Pakiranje s hvata\v{c}ima kisika}, title = {Aktivno i inteligentno pakiranje hrane}, keyword = {Aktivno pakiranje, Inteligentno pakiranje, Antimikrobno pakiranje, Pakiranje s hvata\v{c}ima kisika}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jakobek, Lidija}, year = {2010}, keywords = {Active packaging, Intelligent packaging, Antimicrobial packaging, Oxygen-scavenging packaging}, title = {Active and intelligent food packaging}, keyword = {Active packaging, Intelligent packaging, Antimicrobial packaging, Oxygen-scavenging packaging}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font