Pregled bibliografske jedinice broj: 471453
Maslinovo ulje i mediteranska prehrana
Maslinovo ulje i mediteranska prehrana, 2010. (popularni rad).
CROSBI ID: 471453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslinovo ulje i mediteranska prehrana
(Olive oil and Mediterranean diet)
Autori
Matek Sarić, Marijana
Izvornik
Zdrav život, 2010 (81), str. 4-8.
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2010
Ključne riječi
mediteranska prehrana; maslinovo ulje
(Mediterranean diet; Olive oil)
Sažetak
U mediteranskoj prehrani unos dodanih masti osiguran je isključivo kroz ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se koristi svakodnevno i za kuhanje i kao začin. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazuje superiornu hranidbenu vrijednost u usporedbi s drugim mastima i uljima. Ta je superiornost povezana s visokim udjelom mononezasićene oleinske kiseline (omega-9), srednjim udjelom zasićenih masnih kiselina, pravim omjerom omega-3 i omega-6 masnih kiselina te znatnom prisutnošću prirodnih antioksidanasa vitaminskog i nevitaminskog podrijetla. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, zbog svega spomenutog, najprobavljivija je masnoća. Bogato je mirisima i aromama koje dodatno poboljšavaju izlučivanje probavnih enzima, stimuliraju izlučivanje žuči, što u konačnici poboljšava probavu ove masnoće u usporedbi s drugim masnoćama. U mediteranskoj prehrani spada u namirnice koja se konzumira svakodnevno uz tjesteninu, povrće, mahunarke, lupinasto voće, sir i jogurt. Upravo mediteranski model prehrane prepoznala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao pravilan i uravnotežen model prehrane koji osigurava tijelu unos svih nutritivno važnih tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita