Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471449

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje


Matek Sarić, Marijana
Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, 2008. (popularni rad).


CROSBI ID: 471449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje
(Detection and identification of olive oil quality)

Autori
Matek Sarić, Marijana

Izvornik
Zdrav život, 2008 (61), str. 8-12.

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2008

Ključne riječi
maslinovo ulje
(olive oil)

Sažetak
Svaka kategorija ulja proizvedena od ploda masline poistovjećuje se s maslinovim uljem ne uzimajući u obzir da je često riječ i o robi niže kategorije. Stoga je potrebno razlikovati kategorije koje se potrošaču nude pod različitim nazivima na tržištu, kao : djevičansko maslinovo ulje, maslinovo ulje sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskog maslinovog ulja (osim maslinovog ulja lampante) i ulje komine masline. Djevičanska maslinova ulja mogu biti: a) Ekstra djevičansko maslinovo ulje - proizvod bez organoleptičkih mana (utvrđeno organoleptičkom, odnosno senzorskom analizom - panel test) čija je voćnost veća od nule i koji sadrži najviše 0, 8 g slobodnih masnih kiselina izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda. Upravo ono je najcjenjenije, najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim tvarima. Na ovu kategoriju ulja mislimo kad govorimo o korisnim zdravstvenim učincima maslinova ulja. b) Djevičansko maslinovo ulje - proizvod s jedva uočljivim manama (utvrđeno panel testom) koji sadrži najviše 2 g slobodnih masnih kiselina izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda. Dobiva se istim postupkom kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ali se od njega razlikuje po aromi. c) Maslinovo ulje lampante - djevičansko ulje neprihvatljivih organoleptičkih svojstava (utvrđeno panel testom) s uočljivim manama, koje sadrži više od 2 g slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda i koje se može koristiti za prehranu ljudi isključivo nakon obrade - rafiniranja, pa govorimo o novoj kategoriji maslinova ulja - rafinirano maslinovo ulje. Sam naziv lampante povijesnog je značenja, tj. upućuje da bi takvo ulje trebalo biti namijenjeno rasvjeti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marijana Matek Sarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matek Sarić, Marijana
Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, 2008. (popularni rad).
Matek Sarić, M. (2008) Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje. Zdrav život, 2008 (61), str. 8-12.. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana}, year = {2008}, keywords = {maslinovo ulje}, title = {Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje}, keyword = {maslinovo ulje} }
@unknown{unknown, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana}, year = {2008}, keywords = {olive oil}, title = {Detection and identification of olive oil quality}, keyword = {olive oil} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font