Pregled bibliografske jedinice broj: 471425
Poboljšanje kvalitete prehrane u dječjim vrtićima zadarske županije
Poboljšanje kvalitete prehrane u dječjim vrtićima zadarske županije // 32. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu Deklariranje / Saša Haberle (ur.).
Zagreb, 2008. str. 142-143 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 471425 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje kvalitete prehrane u dječjim vrtićima zadarske županije
(Daily Dietary Energy Intake in Nurseries of Zadar County)
Autori
Grzunov, Judita ; Matek Sarić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
32. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu Deklariranje
/ Saša Haberle - Zagreb, 2008, 142-143
Skup
32. stručni skup zdravstvenih ekologa s međunarodnim sudjelovanjem na temu Deklariranje
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 9.-11. travnja
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Prehrana; djeca; predškolska dob; energetska vrijednost obroka; preporučene vrijednosti
(nutrition; children; pre-school age; meal energy value; recommended values)
Sažetak
Tri su glavna čimbenika koja utječu na pravilan rast i razvoj djeteta: genetski, psihički i prehrana. Optimalno izbalansirana prehrana u dječjoj dobi odnosi se na ukupan dnevni unos kalorija i svakog pojedinog nutrijenta. Dječja prehrana treba biti raznovrsna, bogata namirnicama iz svih skupina koje će osigurati potrebnu količinu bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Samo će tako djeca dobiti sve potrebne nutrijente za normalan rast i razvoj. U današnja moderna vremena djeca borave u vrtićima gotovo više nego u vlastitom domu, stoga je potrebno sustavno ispitivati kvalitetu prehrane u vrtićima i pravovremeno otkloniti sve uočene nedostatke. Svrha ovog rada je procijeniti dnevni unos mikro i makro nutrijenata za skupinu djece predškolske dobi (6-7 god.) tijekom pet uzastopnih dana u vrtićima grada Zadra. U homogeniziranim pojedinačnim kompletnim dnevnim obrocima ponuđenim djetetu tijekom jednog dana određena je ukupna energetska vrijednost, kao i udio bjelančevina 8metoda po Kjeldahlu), masti (metoda po Soxhletu), ugljikohidrata (računski), vode (gravimetrijski) i mineralnih tvari (gravimetrijski). Rezultati su uspoređeni s preporukama važećeg Pravilnika (NN 121/07). Utvrđena su odstupanja analiziranih energetskih i prehrambenih vrijednosti obroka od vrijednosti danih preporukama u pravilniku. Ukupna energetska vrijednost obroka u prosjeku je niža za 15% od preporučene (dopušteno odstupanje u udjelu energije je najviše 10%). Udio bjelančevina i ugljikohidrata odgovara preporukama, dok su vrijednosti udjela masti za oko 20% niže od preporučenih. Dobiveni rezultati ukazuju na nedostatak u planiranju jelovnika. Budući da je riječ o osjetljivoj populaciji, nužno je dobro izbalansirati prehranu, uskladiti vrijednosti i zastuopljenost svih skupina namirnica prema preporukama Pravilnika.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Zadru