Pregled bibliografske jedinice broj: 471415
Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd
Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd // IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = IX. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries / Kisić, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2006. str. 88-88 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 471415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd
(The Effect of Fertilization on Potato Tuber Quality and Cd Content)
Autori
Poljak, Milan ; Ćosić, Tomislav ; Ćustić Mirjana ; Čoga Lepomir ; Pavlović, Ivan ; Horvat, Tea ; Petek, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = IX. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries
/ Kisić, Ivica - Zagreb : Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2006, 88-88
Skup
Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem (9 ; 2006)
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 14.06.2006. - 17.06.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
krumpir ; kemijski sastav ; kvaliteta ; kadmij
(potato ; chemical composition ; quality ; cadmium)
Sažetak
U prehrani ljudi glavni izvor kadmija su žitarice i krumpir. Stoga je neophodno pozavati ne samo mehanizam .akumulacije Cd u gomolju već i druge mehanizme koji utječu na akumulaciju. U godini 2001. i 2002. provedeni su poljski pokusi kako bi se u tri kultivara krumpira (Victoria, Red star i Remarka) istražile razlike u: a) rekciji na gnojidbu dušikom, b) kemijskom sastavu gomolja i, c) akumulaciji Cd u gomolju. U pokuse su uključene tri lokacije Brinje, Belica i Slovinska Kovačica. Dušik je primjenjen u tri različite doze (0, 100 i 200 kg ha-l N). Gnojidba dušikom nije rezultirala povećanjem prinosa zrelih gomolja. Istovremeno razlike u kemijskom sastavu gomolja znatnije su varirale uslijed vegetacijskih prilika po lokacijama, a manje uslijed različite gnojidbe dušikom. Koncentracije Cd u gomoljima pokazuju razlike između lokacija i kultivara i u većini slučajeva su veće nego djelovanje doze gnojidbe dušikom. Istraživanja pokazuju da koncentracija Cd u gomoljima raste s povećanjem doze N i gomolji krumpira s visokim sadržajem proteina često sadrže visoke koncentracije Cd, ali još uvijek ispod MDK vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
ISBN 953-6135-54-X
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Ćosić
(autor)
Marko Petek
(autor)
Tea Horvat
(autor)
Milan Poljak
(autor)
Lepomir Čoga
(autor)