Pregled bibliografske jedinice broj: 471414
Pogodnost tala 'Plešivičke vinske ceste' za uzgoj vinove loze
Pogodnost tala 'Plešivičke vinske ceste' za uzgoj vinove loze // X. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = X. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries / Kisić, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2006. str. 126-126 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 471414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pogodnost tala 'Plešivičke vinske ceste' za uzgoj vinove loze
(Suitability of the 'Plešivica Wine Road' Soils for Grapevine Growing)
Autori
Herak Ćustić, Mirjana ; Čoga, Lepomir ; Petek, Marko ; Ćosić, Tomislav ; Poljak, Milan ; Jurkić, Vesna ; Pavlović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = X. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries
/ Kisić, Ivica - Zagreb : Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2006, 126-126
ISBN
953-6135-54-X
Skup
Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem (10 ; 2006)
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 14.06.2006. - 17.06.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vinova loza; fiziološki aktivno vapno; kloroza; gnojidba; biogeni elementi
(grapevine; available lime; chlorosis; fertilization; biogenic elements)
Sažetak
Za rast i razvoj vinove loze, a time dobar i kvalitetan prirod grožđa, presudni su klima i tlo. Kultura je to koja najbolje uspijeva na osunčanim, južnim padinama, a o vrsti tla ovisi kvaliteta grožđa i vina. Vinova loza višegodišnja je kultura, koja svake godine berbom iznese značajne količine i makro i mikroelemenata. Kako reackija tla značajno utječe na usvajanje hraniva, a prema nekim do sada provedenim istraživanjima većina je tala na području «Plešivičke vinske ceste» alkalna, s visokim udjelom CaCO3 i CaO, kloroze i razni fiziološki poremećaji učestale su pojave. Cilj je stoga ovih istraživanja utvrditi pogodnosti i preduvjete za uspješan uzgoj vinove loze. Istraživanja obuhvaćaju dijagnosticiranje stanja i uzorkovanja tla po obiteljskim gospodarstvima Plešivičke vinske ceste, uključujući s jedne strane postojeće sortimente, a s druge strane površine gdje će se podizati novi nasadi (ukupno cca 500 ha). Analitičkim laboratorijskim metodama određena su kemijska i po potrebi fizikalna svojstva tla. Istraživanja obuhvaćaju cca 300 uzoraka tla i cca 50 biljnog materijala što reprezentira 25 privatnih vinara te gospodarski subjekt Mladina d.d. Temeljem provedenih istraživanja utvrđeno je da je gledajući reakciju tla u 1MKCl-u u 56 % uzoraka tla privatnih vinara, te 50 % Mladine d.d. utvrđena alkalna reakcija (oznaka E, a pH viši od 7, 2) na dubini 0-30 cm te 56 % odnosno 62 % na dubini 30-60 cm. Još značajniji rezultati ovih istraživanja su da je čak u 49 % analiziranih uzoraka tla na dubini od 0-30 cm u vinogradima privatnih vinara utvrđena visoka količina fiziološki aktivnog vapna (25-40 % CaO). Još 19 % uzoraka na 0-30 cm te 24 % na 30-60 cm ulazi u kategoriju povišene opskrbljenosti (20-25 % CaO). U Mladini d.d. situacija je nešto bolja pa je većina uzoraka ušla u kategoriju povišene opskrbljenosti vapnom. Istraživanja su utvrdila i slabu opskrbljenost tla humusom. To pored visoke količine vapna, dodatno pojačava kloroze u vinogradima zbog nedostatka biogenih elemenata, osobito fosfora, magnezija, mangana, cinka, željeza i bora. Nedostatak magnezija, mangana i cinka potvrdile su i preliminarne analize lista vinove loze u cvatnji. Temeljem preliminarnih istraživanja određene su mjere za korekciju reakcije tla unošenjem većih količina kiselih organskih i mineralnih gnojiva, te odabir otpornijih sorata i podloga na vapno. Ovim istraživanjima će se utvrdi siguran uzrok kloroze, ali i pokušati eliminirati još uvijek nažalost vrlo aktualan problem sadnje vinograda «na pamet».
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Ćosić
(autor)
Marko Petek
(autor)
Vesna Jurkić
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Lepomir Čoga
(autor)
Milan Poljak
(autor)