Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471091

Utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa


Šamec, Dunja; Piljac Žegarac, Jasenka; Bogović, Mara
Utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa // Zbornik sažetaka/Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija / Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010. str. 34-35 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 471091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa
(Antioxidant activity of white cabbage and sauerkraut)

Autori
Šamec, Dunja ; Piljac Žegarac, Jasenka ; Bogović, Mara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija / Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010, 34-35

ISBN
978-953-6384-65-5

Skup
Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14.05.2010. - 16.05.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet; flavonoidi; Ogulinski kupus; Varaždinski kupus; polifenoli.
(antioxidant capacity; flavonoids; Varaždinski cabbage; Ogulinski cabbage; polyphenols)

Sažetak
U ljudskom organizmu zbog djelovanja vanjskih i unutrašnjih čimbenika nastaju slobodni radikali koji započinju lančane reakcije koje mogu prouzročiti oštećenje stanice te dovesti do razvoja bolesti. Antioksidativne komponente prisutne u hrani nakon unosa u organizam prepoznaju te reakcije, neutraliziraju djelovanje slobodnog radikala te time štite organizam od razvoja bolesti. Jedan od najjačih antioksidanasa prisutnih u hrani su polifenoli, posebno flavonoidi koji su veoma zastupljeni u voću i povrću. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja bijelog kupusa na njegovu antioksidacijsku aktivnost te udio ukupnih fenola i flavonoida.Ispitan je utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja bijelog kupusa na očuvanje ukupnih fenola (Folin-Ciocalteu metodom), ukupnih flavonoida (metoda sa Al2Cl3) te antioksidacijske aktivnosti uz pomoć tri metode (DPPH, ABTS, FRAP) u metanolnim ekstraktima Varaždinskog te Ogulinskog kupusa. Svi uzorci uzgajani su pod identičnim uvjetima, ubrani u isto vrijeme te kiseljeni na isti način pod istim uvjetima. Nakon dopreme u laboratorij uzorci su liofilizirani te je potom ekstrakcija je provedena u 80% metanolu, a rezultati su izraženi po gramu liofiliziranog uzorka. U svježim uzorcima udio ukupnih fenola kretao se od 3, 80- 4, 60 mg GAE/g dok je u kiselom kupusu određen u koncentraciji od 4, 23 do 4, 65 mg GAE /g. Udio flavonoida u svježim uzorcima kretao se u rasponu od 1, 54-2, 45 mg KE/g, a u kiselom kupusu od 1, 54-1, 73 mg KE/g. Antioksidacijski kapacitet signifikantno (p<0.05) se smanjio u svim ispitivanim kultivarima nakon fermentacije- prosječno 1, 5x za FRAP metodu, 1, 8x za DPPH metodu te 1, 6x za ABTS metodu. Rezultati za Varaždinski kupus nisu pokazali signifikantni utjecaj kiseljenja na udio ukupnih fenola, dok se udio flavonoida smanjio. Kod kultivara Ogulinski u ukiseljenim uzorcima određen je signifikantno viši udio ukupnih fenola te flavonoida u odnosu na svježe uzorke. Antioksidacijski kapacitet smanjio se u svim ispitivanim uzorcima nakon fermentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija

Napomena
Dio ovog rada financiran je sredstvima Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske u sklopu Stipendije za doktorante.



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982913-2829 - Molekularna regulacija biljnog razvitka (Salopek-Sondi, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Piljac Žegarac (autor)

Avatar Url Dunja Šamec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šamec, Dunja; Piljac Žegarac, Jasenka; Bogović, Mara
Utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa // Zbornik sažetaka/Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija / Iljazović, Aida ; Ivandić, Ema (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010. str. 34-35 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šamec, D., Piljac Žegarac, J. & Bogović, M. (2010) Utjecaj tradicionalnog načina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa. U: Iljazović, A. & Ivandić, E. (ur.)Zbornik sažetaka/Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija.
@article{article, author = {\v{S}amec, Dunja and Piljac \v{Z}egarac, Jasenka and Bogovi\'{c}, Mara}, year = {2010}, pages = {34-35}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, flavonoidi, Ogulinski kupus, Vara\v{z}dinski kupus, polifenoli.}, isbn = {978-953-6384-65-5}, title = {Utjecaj tradicionalnog na\v{c}ina kiseljenja na antioksidacijski kapacitet hrvatskih kultivara bijelog kupusa}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, flavonoidi, Ogulinski kupus, Vara\v{z}dinski kupus, polifenoli.}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}amec, Dunja and Piljac \v{Z}egarac, Jasenka and Bogovi\'{c}, Mara}, year = {2010}, pages = {34-35}, keywords = {antioxidant capacity, flavonoids, Vara\v{z}dinski cabbage, Ogulinski cabbage, polyphenols}, isbn = {978-953-6384-65-5}, title = {Antioxidant activity of white cabbage and sauerkraut}, keyword = {antioxidant capacity, flavonoids, Vara\v{z}dinski cabbage, Ogulinski cabbage, polyphenols}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font