Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 471046

Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka


Brodar, Nikolina
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 471046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka
(Physico-chemical quality of cow`s, goat`s and ewe`s milk)

Autori
Brodar, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.05

Godina
2010

Stranica
43

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; ovčje mlijeko; gustoća; točka ledišta
(cow milk; goat milk; ewe milk; density; freezing point)

Sažetak
U „Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka“ (2000) propisani su zahtjevi kojima kravlje, kozje i ovčje mlijeko moraju udovoljavati u pogledu kemijskog sastava i fizikalnih osobina. Tijekom četiri mjeseca 2008. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj istražiti kvalitetu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka te utvrditi udio onih uzoraka koji svojim sastavom i osobinama zadovoljavaju propisane zahtjeve. Od analiza kemijskog sastava mlijeka određen je udio mliječne masti, proteina, laktoze i suhe tvari bez masti metodom infracrvene spektrometrije. Od fizikalnih osobina određena je gustoća mlijeka piknometrom i točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da je kemijski sastav kravljeg i kozjeg mlijeka samo djelomično zadovoljavao uvjete kvalitete propisane Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (2000), dok je kemijski sastav ovčjeg mlijeka u cijelosti zadovoljavao propisane uvjete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brodar, Nikolina
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Brodar, N. (2010) 'Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brodar, Nikolina}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, gusto\'{c}a, to\v{c}ka ledi\v{s}ta}, title = {Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, gusto\'{c}a, to\v{c}ka ledi\v{s}ta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brodar, Nikolina}, year = {2010}, pages = {43}, keywords = {cow milk, goat milk, ewe milk, density, freezing point}, title = {Physico-chemical quality of cow`s, goat`s and ewe`s milk}, keyword = {cow milk, goat milk, ewe milk, density, freezing point}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font