Pregled bibliografske jedinice broj: 471046
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 471046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiozikalno-kemijska kvaliteta kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka
(Physico-chemical quality of cow`s, goat`s and ewe`s milk)
Autori
Brodar, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.05
Godina
2010
Stranica
43
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; ovčje mlijeko; gustoća; točka ledišta
(cow milk; goat milk; ewe milk; density; freezing point)
Sažetak
U „Pravilniku o kakvoći svježeg sirovog mlijeka“ (2000) propisani su zahtjevi kojima kravlje, kozje i ovčje mlijeko moraju udovoljavati u pogledu kemijskog sastava i fizikalnih osobina. Tijekom četiri mjeseca 2008. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj istražiti kvalitetu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka te utvrditi udio onih uzoraka koji svojim sastavom i osobinama zadovoljavaju propisane zahtjeve. Od analiza kemijskog sastava mlijeka određen je udio mliječne masti, proteina, laktoze i suhe tvari bez masti metodom infracrvene spektrometrije. Od fizikalnih osobina određena je gustoća mlijeka piknometrom i točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Na osnovu rezultata istraživanja može se zaključiti da je kemijski sastav kravljeg i kozjeg mlijeka samo djelomično zadovoljavao uvjete kvalitete propisane Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (2000), dok je kemijski sastav ovčjeg mlijeka u cijelosti zadovoljavao propisane uvjete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)