Pregled bibliografske jedinice broj: 470330
Funkcionalna svojstva brusnice
Funkcionalna svojstva brusnice, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 470330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva brusnice
(Functional properties of cranberries)
Autori
Stojanović, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
07.04
Godina
2010
Stranica
20
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
brusnica; bioflavonoidi; antibakterijsko djelovanje; infekcije urinarnog trakta; prevencija kardiovaskularnih bolesti
(cranberry; bioflavonoids; antibacterial activity; infections of urinary tract; prevention of cardiovascular diseases)
Sažetak
Brusnica kao ljekovita biljka je već dugo poznata. Od listova i plodova se prave ljekoviti čajevi, od svježih plodova se prave sokovi, pripremaju džemovi i ukusni umaci i jela, a plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem. Poseban značaj brusnice temelji se na aktivnosti antocijana (antocijanidina), poskupine spojeva iz grupe flavonoida, konkretno cijanidinima i petunidinima koji imaju odavno poznat antikancerogeni učinak. Bioflavonoidi imaju i jako antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. colli). Također, brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuju rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Brusnica pomaže i pri obnovi vida, smanjuje šećer u krvi, što je itekako korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sveukupno gledano, brusnica je značajna funkcionalna namirnica koja predstavla neiscrpan izvor istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek