Pregled bibliografske jedinice broj: 470261
Dobrobit životinja i kvaliteta mesa
Dobrobit životinja i kvaliteta mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 12 (2010), 1; 41-44 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 470261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobrobit životinja i kvaliteta mesa
(Animal welfare and product quality)
Autori
Mikuš, Tomislav ; Petak, Irena
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 12
(2010), 1;
41-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
dobrobit životinja ; potrošači ; kvaliteta proizvoda
(Animal welfare ; Consumers ; products quality)
Sažetak
Posljednjih godina u svijetu raste interes potrošača za dobrobit životinja i kvalitetu proizvoda animalnog podrijetla. Stoga su zemlje Europske unije prihvatile novi pristup u proizvodnji hrane koji uvažava potrebe potrošača, takozvani “fork to farm” (od staje do stola) pristup. Garanciju kvalitete za europske potrošače predstavljaju zakonodavstvo i određene robne marke (brand-ovi). Za osiguranje kvalitetnog provođenja dobrobiti životinja u proizvodnji mesa najkritičniji procesi su tov, utovar, transport, istovar, omamljivanje i klanje. Svjetska iskustva pokazuju da je za humano postupanje prema životinjama, uz zakonodavstvo, neophodna i edukacija osoblja. U Hrvatskoj bi edukacija trebala obuhvatiti i potrošače i proizvođače, kako bi se uz kvalitetno zakonodavstvo stvorile jake građanske inicijative za kontrolu hrvatskog tržišta.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record