Pregled bibliografske jedinice broj: 469907
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010. str. 149-154 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 469907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora
(Endotoxin and biogenic amiones in fish along the Adriatic coast)
Autori
Prester, Ljerka ; Macan, Jelena ; Varnai, Veda Marija ; Orct, Tatjana ; Vukušić, Jelena ; Kipčić, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje
/ Haberle, Saša - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010, 149-154
Skup
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2010. - 23.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
riba; histamin; biogeni amini; endotoksin
(fish; histamine; biogenic amines; endotoxin)
Sažetak
Biogeni amini (histamin, putrescin, tiramin, kadaverin) su indikatori kvalitete (kvarenja) morskih organizama. Histamin može uzrokovati različite farmakološke reakcije (urtikariju, mučninu, povraćanje, proljev). Cilj ovoga rada bio je odrediti koncentraciju glavnih biogenih amina u svježoj ribi (sardela, lokarda, oslić) koja je kupljena na zagrebačkoj ribljoj tržnici. Također smo ispitali utjecaj temperature na kvalitetu ribe koja je bila pohranjena na sobnoj temperaturi (22 °C) tijekom 12 i 24h. U svim uzorcima svježe ribe, koncentracija histamina bila je ispod donje dopuštene koncentracije od 100 mg/kg za plavu ribu (Commission Regulation 2073/2005/EC) (Europska Unija) što ukazuje na njenu dobru kvalitetu. Nakon 12h, koncentracija histamina je najviše porasla u plavoj ribi (sardela, lokarda, raspon, 40-67 mg/kg), a u bijeloj ribi (oslić) bila je ispod granice detekcije. Kao što se može pretpostavljati, nakon 24h, koncentracija histamina bila je mnogo veća u lokardi (1090 mg/kg) i sardeli (577 mg/kg) negoli u osliću (40 mg/kg) Ovi rezultati pokazuju da je histamin dobar indikator kvalitete plave ribe. Endotoksin je dio membrane gram negativnih bakterija, te se određivanje endotoksina koristi za procjenu svježine hrane (meso, mliječni proizvodi, riba). Svježa riba nije sadržavala povećanu koncentraciju endotoksina (< 1 EU/mg), slično kao što je ustanovljeno i za histamin. Nakon pohrane, koncentracija endotoksina značajno raste u plavoj i bijeloj ribi, ukazujući na gubitak svježine, te kvarenje ribljih uzoraka. Ovi rezultati pokazuju da je endotoksin vrlo dobar indikator svježine različitih vrsta riba, a naročito onih morskih vrsta koje produciraju relativno niski nivo histamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Jelena Macan
(autor)
Tatjana Orct
(autor)
Ljerka Prester
(autor)
Dubravka Kipčić
(autor)
Jelena Vukušić
(autor)
Veda Marija Varnai
(autor)