Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469907

Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora


Prester, Ljerka; Macan, Jelena; Varnai, Veda Marija; Orct, Tatjana; Vukušić, Jelena; Kipčić, Dubravka
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010. str. 149-154 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 469907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora
(Endotoxin and biogenic amiones in fish along the Adriatic coast)

Autori
Prester, Ljerka ; Macan, Jelena ; Varnai, Veda Marija ; Orct, Tatjana ; Vukušić, Jelena ; Kipčić, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Haberle, Saša - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010, 149-154

Skup
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2010. - 23.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
riba; histamin; biogeni amini; endotoksin
(fish; histamine; biogenic amines; endotoxin)

Sažetak
Biogeni amini (histamin, putrescin, tiramin, kadaverin) su indikatori kvalitete (kvarenja) morskih organizama. Histamin može uzrokovati različite farmakološke reakcije (urtikariju, mučninu, povraćanje, proljev). Cilj ovoga rada bio je odrediti koncentraciju glavnih biogenih amina u svježoj ribi (sardela, lokarda, oslić) koja je kupljena na zagrebačkoj ribljoj tržnici. Također smo ispitali utjecaj temperature na kvalitetu ribe koja je bila pohranjena na sobnoj temperaturi (22 °C) tijekom 12 i 24h. U svim uzorcima svježe ribe, koncentracija histamina bila je ispod donje dopuštene koncentracije od 100 mg/kg za plavu ribu (Commission Regulation 2073/2005/EC) (Europska Unija) što ukazuje na njenu dobru kvalitetu. Nakon 12h, koncentracija histamina je najviše porasla u plavoj ribi (sardela, lokarda, raspon, 40-67 mg/kg), a u bijeloj ribi (oslić) bila je ispod granice detekcije. Kao što se može pretpostavljati, nakon 24h, koncentracija histamina bila je mnogo veća u lokardi (1090 mg/kg) i sardeli (577 mg/kg) negoli u osliću (40 mg/kg) Ovi rezultati pokazuju da je histamin dobar indikator kvalitete plave ribe. Endotoksin je dio membrane gram negativnih bakterija, te se određivanje endotoksina koristi za procjenu svježine hrane (meso, mliječni proizvodi, riba). Svježa riba nije sadržavala povećanu koncentraciju endotoksina (< 1 EU/mg), slično kao što je ustanovljeno i za histamin. Nakon pohrane, koncentracija endotoksina značajno raste u plavoj i bijeloj ribi, ukazujući na gubitak svježine, te kvarenje ribljih uzoraka. Ovi rezultati pokazuju da je endotoksin vrlo dobar indikator svježine različitih vrsta riba, a naročito onih morskih vrsta koje produciraju relativno niski nivo histamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Macan, Jelena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Prester, Ljerka; Macan, Jelena; Varnai, Veda Marija; Orct, Tatjana; Vukušić, Jelena; Kipčić, Dubravka
Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2010. str. 149-154 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Prester, L., Macan, J., Varnai, V., Orct, T., Vukušić, J. & Kipčić, D. (2010) Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora. U: Haberle, S. (ur.)Prehrambene i zdravstvene tvrdnje.
@article{article, author = {Prester, Ljerka and Macan, Jelena and Varnai, Veda Marija and Orct, Tatjana and Vuku\v{s}i\'{c}, Jelena and Kip\v{c}i\'{c}, Dubravka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2010}, pages = {149-154}, keywords = {riba, histamin, biogeni amini, endotoksin}, title = {Endotoksin i biogeni amini u ribi iz Jadranskog mora}, keyword = {riba, histamin, biogeni amini, endotoksin}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Prester, Ljerka and Macan, Jelena and Varnai, Veda Marija and Orct, Tatjana and Vuku\v{s}i\'{c}, Jelena and Kip\v{c}i\'{c}, Dubravka}, editor = {Haberle, S.}, year = {2010}, pages = {149-154}, keywords = {fish, histamine, biogenic amines, endotoxin}, title = {Endotoxin and biogenic amiones in fish along the Adriatic coast}, keyword = {fish, histamine, biogenic amines, endotoxin}, publisher = {Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font