Pregled bibliografske jedinice broj: 469811
Privatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjestaka za med
Privatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjestaka za med, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 469811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Privatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjestaka za med
(Acceptance of acacia honey, honeydew honey and substitute for honey)
Autori
Jakupić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.02
Godina
2010
Stranica
46
Mentor
Perl Pirički, Antonija
Ključne riječi
med bagrema; medljikovac; nadomjestak za med; prihvatljivost potrošača
(acacia honey; honeydew honey; substitute for honey; consumer acceptability)
Sažetak
Na području republike Hrvatske postoji puno vrsta meda, no medljikovac je nešto slabije poznat, kao i nadomjestak za med koji je dobiven industrijski i uglavnom namijenjen osobama s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata. Zadatak ovog rada bio je ispitati prihvatljivost ponuđenih uzoraka, te koliko je nadomjestak za med odgovarajuća zamjena medu i istražiti koliko su ljudi upoznati s medljikovcem. Istraživanje je uključivalo 274 ispitanika (139 iz Podravine i 135 iz Slavonije) u dobi 18 do 0 godina, a provela ga je trenirana osoba na centralnoj lokaciji, na sajmu gdje se očekivao velik broj potencijalnih potrošača. Ispitanici su ocjenjivali boju, miris i okus meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med. Rezultati istraživanja su pokazali da je vrlo mali broj ispitanika upoznat s medljikovcem, svega 21% ispitanika. Ukupno gledano, najprihvatljivijim se pokazao med bagrema, iako ni medljikovac ni nadomjestak za med nisu znatno slabije prihvaćeni, te se tako nadomjestak za med pokazao kao odgovarajuća zamjena pravom medu. Gledano prema spolu, može se uočiti da su ženama gotovo sve karakteristike ponuđenih uzoraka prihvatljive, a statistički značajna razlika je uočena kod mirisa meda bagrema (p<0, 05). Promatranjem regija je uočena veća prihvatljivost organoleptičkih svojstava uzoraka kod Slavonaca u odnosu na Podravce, sa statistički značajnom razlikom prihvatljivosti boje, mirisa i okusa medljikovca (p<0, 001), te mirisa (p<0, 001) i okusa (p<0, 05) nadomjeska za med.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Antonija Perl Pirički
(mentor)