Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 469803

Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje


Vasilj, Višnja; Pandža, Ana; Cvjetković, Bogdan; Ivić, Dario
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje // Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Novel Centar d.o.o., 2004. str. 16-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 469803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje
(Microbial status of wheat kernel from storage to grinding preparation)

Autori
Vasilj, Višnja ; Pandža, Ana ; Cvjetković, Bogdan ; Ivić, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04" / Krička, Tajana - Zagreb : Novel Centar d.o.o., 2004, 16-16

Skup
1. međunarodni i 18. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04"

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 17.11.2004. - 18.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pšenica; bakterije; gljive; priprema pšenice
(wheat; bacteria; fungi; wheat kernel preparation)

Sažetak
Razni mikroorganizmi su prisutni već na zrnu pšenice u polju, a zatim se sa pšenom donose u skladište. Oni se zadržavaju ili umnožavaju na zrnu pšenice ovisno o uvjetima skladištenja. Pšeno prije mljevenja prolazi kroz određene faze pripreme (odvajanje primjesa, suho čišćenje, pranje, kondicioniranje i ljuštenje), pa je za pretpostaviti da se broj i prisutnost mikoorganizama mijenja. U radu će se istražiti utjecaj pojedinih faza pripreme zrna pšenice na prisustvo i zastupljenost mikroorganizama. Uzorci pšenice (Triticum aestivum i Triticum durum) uzeti su iz skladišta 2004. godine na području Hercegovine i analizirani su poslije svakog tehnološkog postupka pripreme. Praćena je prisutnost i brojnost slijedećih skupina mikroorganizama: enterobakterija, aerobnih bakterija i gljiva, uključujući kvasce. Analiza sjemena na prisutnost filamentoznih gljiva na pšenu obavljena je standardnom metodom (Neergard) u Petrijevim posudama s vlažnim filter papirom na koji je postavljeno zrno pšenice. Nakon perioda inkubacije mikroskopiranjem su određeni rodovi gljiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dario Ivić (autor)

Avatar Url Višnja Vasilj (autor)

Avatar Url Bogdan Cvjetković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vasilj, Višnja; Pandža, Ana; Cvjetković, Bogdan; Ivić, Dario
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje // Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Novel Centar d.o.o., 2004. str. 16-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Vasilj, V., Pandža, A., Cvjetković, B. & Ivić, D. (2004) Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje. U: Krička, T. (ur.)Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04".
@article{article, author = {Vasilj, Vi\v{s}nja and Pand\v{z}a, Ana and Cvjetkovi\'{c}, Bogdan and Ivi\'{c}, Dario}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2004}, pages = {16-16}, keywords = {P\v{s}enica, bakterije, gljive, priprema p\v{s}enice}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka slika p\v{s}enice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje}, keyword = {P\v{s}enica, bakterije, gljive, priprema p\v{s}enice}, publisher = {Novel Centar d.o.o.}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vasilj, Vi\v{s}nja and Pand\v{z}a, Ana and Cvjetkovi\'{c}, Bogdan and Ivi\'{c}, Dario}, editor = {Kri\v{c}ka, T.}, year = {2004}, pages = {16-16}, keywords = {wheat, bacteria, fungi, wheat kernel preparation}, title = {Microbial status of wheat kernel from storage to grinding preparation}, keyword = {wheat, bacteria, fungi, wheat kernel preparation}, publisher = {Novel Centar d.o.o.}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font