Pregled bibliografske jedinice broj: 469803
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje // Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04" / Krička, Tajana (ur.).
Zagreb: Novel Centar d.o.o., 2004. str. 16-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 469803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka slika pšenice od silosa do procesa pripreme zrna za mljevenje
(Microbial status of wheat kernel from storage to grinding preparation)
Autori
Vasilj, Višnja ; Pandža, Ana ; Cvjetković, Bogdan ; Ivić, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 1. međunarodnog i 18. hrvatskog kongresa tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04"
/ Krička, Tajana - Zagreb : Novel Centar d.o.o., 2004, 16-16
Skup
1. međunarodni i 18. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko '04"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 17.11.2004. - 18.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Pšenica; bakterije; gljive; priprema pšenice
(wheat; bacteria; fungi; wheat kernel preparation)
Sažetak
Razni mikroorganizmi su prisutni već na zrnu pšenice u polju, a zatim se sa pšenom donose u skladište. Oni se zadržavaju ili umnožavaju na zrnu pšenice ovisno o uvjetima skladištenja. Pšeno prije mljevenja prolazi kroz određene faze pripreme (odvajanje primjesa, suho čišćenje, pranje, kondicioniranje i ljuštenje), pa je za pretpostaviti da se broj i prisutnost mikoorganizama mijenja. U radu će se istražiti utjecaj pojedinih faza pripreme zrna pšenice na prisustvo i zastupljenost mikroorganizama. Uzorci pšenice (Triticum aestivum i Triticum durum) uzeti su iz skladišta 2004. godine na području Hercegovine i analizirani su poslije svakog tehnološkog postupka pripreme. Praćena je prisutnost i brojnost slijedećih skupina mikroorganizama: enterobakterija, aerobnih bakterija i gljiva, uključujući kvasce. Analiza sjemena na prisutnost filamentoznih gljiva na pšenu obavljena je standardnom metodom (Neergard) u Petrijevim posudama s vlažnim filter papirom na koji je postavljeno zrno pšenice. Nakon perioda inkubacije mikroskopiranjem su određeni rodovi gljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb