Pregled bibliografske jedinice broj: 469037
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 15 (2009), 3-4; 87-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 469037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobine sorata šipka (Punica granatum L.) Glavaš i Paštrun
(Characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) cultivars Glavaš and Paštrun)
Autori
Ugarković, Jelena ; Radunić, Mira ; Kozina, Antonela ; Čmelik, Zlatko
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 15
(2009), 3-4;
87-93
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kemijske osobine; pomološke osobine; sorte; šipak
(chemical characteristics; cultivars; pomegranate; pomological characteristics)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na autohtonim sortama šipka Glavaš i Paštrun uzgojenim na području zapadne Hercegovine. Analizirane su pomološke (širina i visina ploda, masa ploda i zrna, masa 100 zrna, randman zrna, sadržaj soka, debljina kore, visina i promjer čaške) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost, pH, sadržaj K+ i NO3 - iona, ukupni i reducirajući šećeri) te boja zrna. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike između istraživanih sorata. Sorta Glavaš ima veću masu ploda i zrna, veći sadržaj ukupnih kiselina, viši pH i veći sadržaj K+. Prema kemijskom sastavu obadvije sorte pripadaju skupini kiselih sorata te su pogodne za proizvodnju sokova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Perica, Slavko, MZOS ) ( CroRIS)
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FOOD SCI.& TECH.ABS.