Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467499

Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja


Kanižaj, Marijana
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 467499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja
(Inhibition bacteria Yersinia enterocolitica with the cow, goat and soy bifidogenic milk with the addition of honey during storage)

Autori
Kanižaj, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
30.10

Godina
2009

Stranica
44

Mentor
Hardi, Jovica

Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija; čuvanje.
(cow; goat and soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition of growth; storage)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium bifidum Bb-12. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 25 sati, a određivana je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka, s dodatkom meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kanižaj, Marijana
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kanižaj, M. (2009) 'Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kani\v{z}aj, Marijana}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija, \v{c}uvanje.}, title = {Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom \v{c}uvanja}, keyword = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Yersinia enterocolitica, inhibicija, \v{c}uvanje.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kani\v{z}aj, Marijana}, year = {2009}, pages = {44}, keywords = {cow, goat and soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition of growth, storage}, title = {Inhibition bacteria Yersinia enterocolitica with the cow, goat and soy bifidogenic milk with the addition of honey during storage}, keyword = {cow, goat and soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Yersinia enterocolitica, inhibition of growth, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font