Pregled bibliografske jedinice broj: 467499
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 467499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicija bakterije Yersinia enterocolitica bifidogenim kravljim, kozjim i sojinim mlijekom s dodatkom meda tijekom čuvanja
(Inhibition bacteria Yersinia enterocolitica with the cow, goat and soy bifidogenic milk with the addition of honey during storage)
Autori
Kanižaj, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.10
Godina
2009
Stranica
44
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Yersinia enterocolitica; inhibicija; čuvanje.
(cow; goat and soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Yersinia enterocolitica; inhibition of growth; storage)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Yersinia enterocolitica. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bifidobacterium bifidum Bb-12. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 25 sati, a određivana je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka, s dodatkom meda, a pri tome je inhibicijski učinak jače bio izražen kod udjela meda od 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija