Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467368

Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka


Buljević, Marina
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijeg


CROSBI ID: 467368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka
(Domestic goat cheese produced in husbandry Buljević from Osijek)

Autori
Buljević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno – tehnološki fakultet

Mjesto
Osijeg

Datum
13.11

Godina
2009

Stranica
50

Mentor
Hardi, Jovica

Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; polutvrdi kozji sir;
(domestic goat cheese; family tradition; semi-hard goat cheese;)

Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje dva tipa domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji gospodarstva Buljević iz Osijeka. U tri ponavljanja proizvedeni su polutvrdi punomasni sir i punomasni krem sir od kozjeg mlijeka. Fizikalno-kemijske analize pokazale su da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. Utvrđeno je da je proizvodnja polutvrdog i krem sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez upotrebe skupog pribora i napredne tehnologije i postupaka. Koagulacija i ocjeđivanje gruša u proizvodnji krem sira bili su značajno duži nego kod polutvrdog sira, jer je krem sir proizveden od spontano ukiseljenog mlijeka, a polutvrdi primjenom sirila. Senzorskom analizom sirevi su ocijenjeni vrlo visoko, prema čemu se mogu svrstati u proizvode visoke kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Buljević, Marina
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijeg
Buljević, M. (2009) 'Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka', diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijeg.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljevi\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, polutvrdi kozji sir, }, title = {Doma\'{c}i kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljevi\'{c} iz Osijeka}, keyword = {doma\'{c}i kozji sir, obiteljska tradicija, polutvrdi kozji sir, }, publisherplace = {Osijeg} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljevi\'{c}, Marina}, year = {2009}, pages = {50}, keywords = {domestic goat cheese, family tradition, semi-hard goat cheese, }, title = {Domestic goat cheese produced in husbandry Buljevi\'{c} from Osijek}, keyword = {domestic goat cheese, family tradition, semi-hard goat cheese, }, publisherplace = {Osijeg} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font