Pregled bibliografske jedinice broj: 467368
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka, 2009., diplomski rad, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijeg
CROSBI ID: 467368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Domaći kozji sir obiteljskog gospodarstva Buljević iz Osijeka
(Domestic goat cheese produced in husbandry Buljević from Osijek)
Autori
Buljević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno – tehnološki fakultet
Mjesto
Osijeg
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
50
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
domaći kozji sir; obiteljska tradicija; polutvrdi kozji sir;
(domestic goat cheese; family tradition; semi-hard goat cheese;)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje dva tipa domaćeg kozjeg sira, prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji gospodarstva Buljević iz Osijeka. U tri ponavljanja proizvedeni su polutvrdi punomasni sir i punomasni krem sir od kozjeg mlijeka. Fizikalno-kemijske analize pokazale su da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema pisanih naputaka, već se postupak proizvodnje prenosi s koljena na koljeno. Utvrđeno je da je proizvodnja polutvrdog i krem sira od kozjeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez upotrebe skupog pribora i napredne tehnologije i postupaka. Koagulacija i ocjeđivanje gruša u proizvodnji krem sira bili su značajno duži nego kod polutvrdog sira, jer je krem sir proizveden od spontano ukiseljenog mlijeka, a polutvrdi primjenom sirila. Senzorskom analizom sirevi su ocijenjeni vrlo visoko, prema čemu se mogu svrstati u proizvode visoke kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija