Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 467311

Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera


Logožar, Maja
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 467311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera
(Stimulation of the growth of probiotic bacteria from ABT-5 culture by addition of different types of sugar)

Autori
Logožar, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
16.07

Godina
2009

Stranica
57

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; razne vrste šećera; fermentacija; stimulacija rasta; ABT-5 kultura
(cow milk; goat milk; sugars; fermentation; growth stimulation;)

Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije istražen je utjecaj dodatka saharoze, glukoze, fruktoze i smjese glukoze i fruktoze na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus, a šećeri su dodavani u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između tri vrste mlijeka, te različit utjecaj dodatka šećera na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Različite vrste šećera imale su različit utjecaj ne fermentaciju pojedine vrste mlijeka s ABT-5 kulturom, što je rezultiralo i razlikama u konzistenciji fermentiranih napitaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Logožar, Maja
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Logožar, M. (2009) 'Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Logo\v{z}ar, Maja}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, razne vrste \v{s}e\'{c}era, fermentacija, stimulacija rasta, ABT-5 kultura}, title = {Stimulacija rasta probioti\v{c}ke ABT-5 kulture dodatkom razli\v{c}itih \v{s}e\'{c}era}, keyword = {kravlje, kozje i sojino mlijeko, razne vrste \v{s}e\'{c}era, fermentacija, stimulacija rasta, ABT-5 kultura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Logo\v{z}ar, Maja}, year = {2009}, pages = {57}, keywords = {cow milk, goat milk, sugars, fermentation, growth stimulation, }, title = {Stimulation of the growth of probiotic bacteria from ABT-5 culture by addition of different types of sugar}, keyword = {cow milk, goat milk, sugars, fermentation, growth stimulation, }, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font