Pregled bibliografske jedinice broj: 467311
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 467311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stimulacija rasta probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera
(Stimulation of the growth of probiotic bacteria from ABT-5 culture by addition of different types of sugar)
Autori
Logožar, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2009
Stranica
57
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje; kozje i sojino mlijeko; razne vrste šećera; fermentacija; stimulacija rasta; ABT-5 kultura
(cow milk; goat milk; sugars; fermentation; growth stimulation;)
Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije istražen je utjecaj dodatka saharoze, glukoze, fruktoze i smjese glukoze i fruktoze na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus, a šećeri su dodavani u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između tri vrste mlijeka, te različit utjecaj dodatka šećera na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Različite vrste šećera imale su različit utjecaj ne fermentaciju pojedine vrste mlijeka s ABT-5 kulturom, što je rezultiralo i razlikama u konzistenciji fermentiranih napitaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek