Pregled bibliografske jedinice broj: 467122
Utjecaj gubitka plazmida na karakteristike bakterije Lactobacillus brevis L62
Utjecaj gubitka plazmida na karakteristike bakterije Lactobacillus brevis L62, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 467122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gubitka plazmida na karakteristike bakterije Lactobacillus brevis L62
(Plasmids loss effect on characteristics of bacterium Lactobacillus brevis L62)
Autori
Klinčić, Tibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2009
Stranica
67
Mentor
Bačun-Družina, Višnja
Ključne riječi
Lactobacillus brevis; lizozim; plazmidi; enterobakterije; fenomen GASP
(Lactobacillus brevis; lysozyme; plasmids; enterobacteria; GASP phenomenon)
Sažetak
Ispitivana je mogućnost uklanjanja plazmida iz bakterijskih stanica Leuconostoc meseteroides L3, Lactobacillus brevis L62 i Lactobacillus plantarum L73 pomoću lizozima. Praćen je rast bakterija mliječne kiseline nakon izlaganja lizozimu u siromašnoj i bogatoj tekućoj hranjivoj podlozi te pojava GASP (eng. growth advantage in stationary phase) fenotipa u sojeva L. brevis L62 naspram enterobakterija Escherichia coli MG1655 ili Salmonella enterica serotip Typhimurium. Izlaganjem stanica bakterije L. brevis L62 lizozimu došlo je do gubitka dva od tri plazmida dok u ostalih proučavanih bakterija mliječne kiseline nije uočen gubitak genetičkog materijala. Praćenjem preživljenja bakterijskih stanica tijekom produljene stacionarne faze rasta, ustanovljen je bolji rast stanica roditeljskog soja L. brevis L62 u usporedbi sa stanicama izlaganih lizozimu. Bakterijske stanice L. brevis L62 izlagane lizozimu, za razliku od roditeljskih, ne pokazuje fenotip GASP u odnosu na E. coli dok oba soja pokazuju jaki fenotip GASP u odnosu na S. enterica serotip Typhimurium.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Bačun-Družina, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Višnja Bačun-Družina
(mentor)