Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466891

Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.


Knežević, Ivana
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d., 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 466891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.
(Production line of semi-hard cheese in dairy products factory ‘’Belje’’)

Autori
Knežević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.11

Godina
2009

Stranica
29

Mentor
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
mlijeko; sir; laboratorij za kontrolu; mane sira
(milk; the controlling laboratory; cheese; faults of the cheese)

Sažetak
Mlijeko je vrlo složena biološka tekućina čiji je sastav promjenjiv. U proizvodnji sira se može koristiti samo sirovo mlijeko zdravih krava, bez ikakvih dodataka, koje mora zadovoljiti odgovarajuće propise za kakvoću sirovog mlijeka. Laboratorij za kontrolu PC Tvornice mliječnih proizvoda u kojem se vrši kontrola zdravstvene ispravnosti sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda organiziran je u 3 manje jedinice- prijemni, kemijski i mikrobiološki laboratorij. Razlozi ispitivanja mlijeka su: ekonomski, tehnološki, sanitarni, selekcijski, znanstveni i savjetodavni. Sir je dobiven grušanjem mlijeka uz izdvajanje sirutke. U Tvornici mliječnih proizvoda ‘’Belje’’ proizvode se polutvrdi sirevi Edamer, Baranjac i Gauda. Imaju isti proces proizvodnje i isti sastojke, no razlikuju se po dodanoj kulturi i njezinoj količini u siru. Laboratorijski se ispituju u kemijskom i mikrobiološkom laboratoriju. Nepoželjni uvijeti tijekom proizvodnje, zrenja ili skladištenja, te nepravilna njega za vrijeme zrenja, mogu uzrokovati neželjene značajke, ozbiljne mane i kvarenje sira. Većina ozbiljnih mana uzrokovana je onečišćenjem mlijeka ili sireva već tijekom proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Ivana
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d., 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
Knežević, I. (2009) 'Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {29}, keywords = {mlijeko, sir, laboratorij za kontrolu, mane sira}, title = {Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mlije\v{c}nih proizvoda Belje d.d.}, keyword = {mlijeko, sir, laboratorij za kontrolu, mane sira}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {29}, keywords = {milk, the controlling laboratory, cheese, faults of the cheese}, title = {Production line of semi-hard cheese in dairy products factory ‘’Belje’’}, keyword = {milk, the controlling laboratory, cheese, faults of the cheese}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font