Pregled bibliografske jedinice broj: 466891
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d., 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja polutvrdih sireva u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.
(Production line of semi-hard cheese in dairy products factory ‘’Belje’’)
Autori
Knežević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.11
Godina
2009
Stranica
29
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
mlijeko; sir; laboratorij za kontrolu; mane sira
(milk; the controlling laboratory; cheese; faults of the cheese)
Sažetak
Mlijeko je vrlo složena biološka tekućina čiji je sastav promjenjiv. U proizvodnji sira se može koristiti samo sirovo mlijeko zdravih krava, bez ikakvih dodataka, koje mora zadovoljiti odgovarajuće propise za kakvoću sirovog mlijeka. Laboratorij za kontrolu PC Tvornice mliječnih proizvoda u kojem se vrši kontrola zdravstvene ispravnosti sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda organiziran je u 3 manje jedinice- prijemni, kemijski i mikrobiološki laboratorij. Razlozi ispitivanja mlijeka su: ekonomski, tehnološki, sanitarni, selekcijski, znanstveni i savjetodavni. Sir je dobiven grušanjem mlijeka uz izdvajanje sirutke. U Tvornici mliječnih proizvoda ‘’Belje’’ proizvode se polutvrdi sirevi Edamer, Baranjac i Gauda. Imaju isti proces proizvodnje i isti sastojke, no razlikuju se po dodanoj kulturi i njezinoj količini u siru. Laboratorijski se ispituju u kemijskom i mikrobiološkom laboratoriju. Nepoželjni uvijeti tijekom proizvodnje, zrenja ili skladištenja, te nepravilna njega za vrijeme zrenja, mogu uzrokovati neželjene značajke, ozbiljne mane i kvarenje sira. Većina ozbiljnih mana uzrokovana je onečišćenjem mlijeka ili sireva već tijekom proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(mentor)