Pregled bibliografske jedinice broj: 466841
Proizvodni brendovi pivovare Carlsberg Croatia d.o.o.
Proizvodni brendovi pivovare Carlsberg Croatia d.o.o., 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodni brendovi pivovare Carlsberg Croatia d.o.o.
(The producing brands of the Carlsberg Croatia d.o.o. brewery)
Autori
Jalšić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2009
Stranica
41
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
ječam; hmelj; voda; pivski kvasac; šećer; alkohol; ugljik dioksid
(barley; hops; water; beer yeast; sugar; alcohol; carbon dioxide)
Sažetak
Pivo je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića u povijesti, koje se dobiva nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakata ječmenog, (rjeđe pšeničnog) slada uz dodatak hmelja. Slabo je alkoholno piće koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni dio napitka, dok se slad dobiva od žitarica, najčešće od ječma i daje pivu sastojke ekstrakta o kojem ovise punoća okusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljik dioksid. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra "tekućom hranom". Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jovica Hardi
(mentor)