Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 466828

Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa


Divković, Ivana
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 466828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa
(Chemical composition and characteristics of honey and propolis)

Autori
Divković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2009

Stranica
26

Mentor
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
med; propolis; kemijski sastav; svojstva meda i propolisa; prehrambena vrijednost meda.
(honey; propolis; chemical structure; characteristics of honey and propolis; nutritional value of honey.)

Sažetak
Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Najvažnija svojstva meda su kristalizacija, vrenje, higroskopičnost meda i njegova specifična težina, viskozitet meda, boja, okus i aroma meda. Med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac. Nadalje med se prema geografskom podrijetlu dijeli na planinski i poljski, i po botaničkom podrijetlu na monoflorni i poliflorni. Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa koji pčele medarice (Apis melifera L.) skupljaju s pupoljaka i kore drveća. Propolis sadrži, biljne smole, vosak , eterična, ulja, vitamine, mikroelemente. Propolis pokazuje antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno , antikancerogeno imunostimulaciono i druga djelovanja. Najveća primjena propolisa je u liječenju medom i proizvodima meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Divković, Ivana
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
Divković, I. (2009) 'Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Divkovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {26}, keywords = {med, propolis, kemijski sastav, svojstva meda i propolisa, prehrambena vrijednost meda.}, title = {Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa}, keyword = {med, propolis, kemijski sastav, svojstva meda i propolisa, prehrambena vrijednost meda.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Divkovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {26}, keywords = {honey, propolis, chemical structure, characteristics of honey and propolis, nutritional value of honey.}, title = {Chemical composition and characteristics of honey and propolis}, keyword = {honey, propolis, chemical structure, characteristics of honey and propolis, nutritional value of honey.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font