Pregled bibliografske jedinice broj: 466828
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 466828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i svojstva meda i propolisa
(Chemical composition and characteristics of honey and propolis)
Autori
Divković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2009
Stranica
26
Mentor
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
med; propolis; kemijski sastav; svojstva meda i propolisa; prehrambena vrijednost meda.
(honey; propolis; chemical structure; characteristics of honey and propolis; nutritional value of honey.)
Sažetak
Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Najvažnija svojstva meda su kristalizacija, vrenje, higroskopičnost meda i njegova specifična težina, viskozitet meda, boja, okus i aroma meda. Med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac. Nadalje med se prema geografskom podrijetlu dijeli na planinski i poljski, i po botaničkom podrijetlu na monoflorni i poliflorni. Propolis je ljekoviti proizvod, smolaste konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, slabog mirisa koji pčele medarice (Apis melifera L.) skupljaju s pupoljaka i kore drveća. Propolis sadrži, biljne smole, vosak , eterična, ulja, vitamine, mikroelemente. Propolis pokazuje antibakterijsko, antivirusno, antimikrobno , antikancerogeno imunostimulaciono i druga djelovanja. Najveća primjena propolisa je u liječenju medom i proizvodima meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(mentor)